Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни

Животът

27-09-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни.

Вносител на текстовете са депутати от „Воля“, а предложението им е отразено като промяна в Закона за здравето, която вече мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Продавачите във всеки магазините вече са длъжни да изискват документ за самоличност на всеки, за когото се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст.

Освен продажбата се забранява и закупуването и предоставянето по какъвто и да било начин на енергийни напитки на непълнолетни.

Предложението предвижда и забрана такива напитки да се продават на по-малко от 50 метра от учебните заведения, с изключение на университетите.

В мотивите си вносители се позовават и на данни от няколко проучвания, които показват, че енергийни напитки се консумират най-вече от деца. Цифрите показват, че около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 такива напитки седмично.

Годишно у нас пък се изпиват около 19 млн. литра енергийни напитки. Консумацията им е обект на много изследвания, но причина за вредата от тях най-вече се свързва с високата концентрация на кофеин.

Предстои забраната да бъде окончателно одобрена от депутатите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов