МОН с нови прагови стойности за преминаване към електронно обучение - velikotarnovo.utre.bg

МОН с нови прагови стойности за преминаване към електронно обучение

28 септември 2020, 14:12 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

 

Четири на 1000 паралелки в страната са карантинирани от началото на учебната година, заразените са съответно 0,01 процент от учениците и 0,09 процента от учителите (общо 68), без да се смятат 16-те учители в Габрово, които са първият клъстер в учебно заведение на заразата. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Той коментира, че присъственото обучение ще остане, а електронно ще се обучават само контактните на заразените паралелки и ученици.

"Не предвиждаме цялостно преминаване на системата към обучение в електронна среда. Това, което обсъдихме и избрахме през лятото, впрочем във всички страни се случва, е превключване. Превключване за отделни паралелки, надявам се да няма за цели училища, цели общини и цели области", коментира министърът.

"Имаме четири на хиляда карантинирани паралелки, тоест четири не учат временно или временно учат в електронна среда, 996 си учат в училището. Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме този процент да се покачи максимум до един процент. Да се надяваме, че няма да имаме значително увеличаване на общия брой на заразените", добави Вълчев.

По думите му, Министерството на здравеопазването е обявило нови "прагови стойности", при които ще се дават предписания за преминаване към обучение на електронна среда, но те ще бъдат значително по-високи от сегашните.

Свърши времето на занижените изисквания в университетите, вече няма да има масовизация на студенти и ключовият фактор ще бъде качеството на обучение, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му висшите заведения трябва да направят бакалавърските си програми мултидисциплинарни, защото професиите на бъдещето ще изискват по-широк комплекс от умения.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета