30 септември назад във времето

Велико Търново Лайф

30-09-2020, 06:15

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1916 г. в периода 15 – 30 септември в хода на Първата световна война се провежда съглашенско контранастъпление в Македония. Българските войски изоставят връх Каймакчалан.

По света: 1452 г. - в Майнц излиза първата печатана книга ­ “Библията на Гутенберг”.

През 1846 г. доктор Уйлям Мортън, зъболекар от Масачузетс, първи в света използва упойка при вадене на зъб. Мортън извършва изваждането с помощта на етър. Този метод е използван от доктор Джон Колинс Уорън на официална демонстрация на 16 октомври в болницата в Масачузетс, когато е направена демонстрация на премахване на тумор.

През 1929 г. близо до Франкфурт на Майн в Германия е осъществен първият полет на самолет с реактивен двигател "Опел-Хатри Рак-1". Негов създател е Фриц фон Опел. Задвижването е от 16 ракети по 23 килограма всяка. Самолетът излита от 20-метрова писта, като лети 10 минути. Приземяването е неуспешно.

През 1935 г. в Ню Йорк се изпълнява за първи път операта на Джордж Гершуин “Порги и Бес”.

През 1950 г. - в Париж се провежда първият конгрес на Международната Астрономическа Федерация. Тя е основана през 1951 г. като неправителствена организация, като включва 165 членове от 44 страни.

На 30 септември са родени: френският физик Жан Батист Перен и германският физик Ханс Гайгер, американският писател Труман Капоти, режисьорът Георги Дюлгеров.


На 30 септември умират: възрожденецът просветител Емануил Васкидович, генерал Леонид Соболев, участник в Руско-Турската война, министър на външните работи на България и министър-председател, Червеният поп (Андрей Иванов), руският езиковед Дмитрий Лихачов.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов