Противотанково оръдие пази бойната слава и патриотизма в Сухиндол

Животът

30-09-2020, 11:05

Снимка:

община Сухиндол

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Противотанково 100 милиметрово оръдие от днес е новата атракция в парк „Аероинженер полковник Петко Попганчев в Сухиндол“. Внушителната бойна техника МТ-12 беше поставена по идея на инж. Пламен Чернев и осигурена от Министерството на отбраната.

Това е поредният експонат в парка, в който има самолет и различна военна техника. Мястото носи името на прочутия летец Петко Попганчев, който преминава със самолет под Стамболовия мост във Велико Търново. Освен това през 2013-та година именно там беше открит Паметник на загиналите в Балканските войни, а в него беше вградена капсула с почва от Дойран.

Новото оръдие беше предадено на инж. Пламен Чернев от началника на военно формирование 22060 във Велико Търново. Бойната единица е напълно обезопасена и с нея вече не може да се стреля. Експонатът ще помогне за патриотичното възпитание на децата в общината.  На практика паркът в Сухиндол се превръща в своеобразен музей на бойната слава. В тази връзка инж. Пламен Чернев беше поканен да разгледа Музея на въоръжението на Българската армия във Велико Търново. Там са събрани пушки, пистолети и картечници от Руско-турската освободителна война до днес, включително български разработки на оръжия и прототипи, които никога не са стигнали до въоръжение в армията.

Оръдието МТ-12 е известно още като „Рапира“. Теглото му е малко над 3 тона. Общата дължина на оръдието е близо 10 метра. Броят на изстрелите в минута са от 4 до 16. Осколъчно-фугасните боеприпаси могат да поразят цел на над 8 км.. Основната задача на MT-12 е унищожаването на вражески бронирани автомобили чрез пряк огън. Прицелната система е оборудвана с визуализация C71-40 с панорама и колиматор. Може да се инсталира система за нощно виждане APN-5-40. Колесарът дава възможност за транспортиране със скорост до 60 километра в час.

Оръдието влиза в производство през 70-те години в руския завод Юрга. Главен конструктор е Афансьев Виктор Яковлевич. Оръдието се използва във военни дейности в Украйна, Молдова, Казахстан, Киргизстан и Афганистан.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)