1 октомври назад във времето

Велико Търново Лайф

01-10-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Денят 1 октомври в България: Православната църква отбелязва празника Покров на пресвета Богородица.

1 октомври е Световен ден на вегетарианството, учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

На тази дата през 1890 г. Светият синод окончателно се установява в София. На 15 октомври митрополитите присъстват на откриването на парламентарната сесия и на 27 октомври са приети на аудиенция от княз Фердинанд.

През 1915 година България обявява война на Сърбия и влиза в Първата световна война.

По света: На 1 октомври 1856 г. в Париж започва отпечатването на романа на Гюстав Флобер – “ Мадам Бовари”.

На 1 октомври 1946 г. завършва Военният трибунал в Нюрнберг, издал 12 смъртни присъди, между които на Гьоринг и Рибентроп.

В Университета на Мисисипи избухват студентски безредици по повод приемането на първия чернокож студент. Двама загиват и 75 души са ранени по време на бунтовете през 1962 г.


Хелмут Кол става канцлер на Германия през 1982 година, а през 1989 година хиляди източногерманци са посрещнати триумфално, след като комунистическото правителство се съгласява да ги пусне да емигрират в Западна Германия.

На 1 октомври са родени: английският крал Хенри ІІІ (1207 г.), френският композитор и музикален критик Пол Дюка (1865 г.), един от създателите на българското кино режисьорът Захари Жандов (1911).

На 1 октомври умират: Един от дейците на национално-освободителното движение Иваница Данчев, участник в Старозагорското и Априлското въстание, германският писател Романо Гуардини.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов