Румен Радев: Докладът на ЕК е критичен за България, но и самокритичен за ЕС

Животът

01-10-2020, 14:21

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът присъства на откриването на академичната година във ВТУ

„Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Колкото този доклад е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция. Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради системния провал в противодействието на корупцията. Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, за да си върнат държавата.

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Позицията на Съюза на съдиите в България е показателна и вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.” – това каза на брифинг днес във Велико Търново президентът Руден Раден.

Той бе на посещение във Великотърновския университет и бе почетен гост на тържественото откриване на академичната 2020/2021 година в нашия университет.

Преди началото на церемонията по откриването Румен Радев проведе работна среща с Ректора, на която проф. Христо Бонджолов представи накратко историята на Великотърновския университет и традициите на Търновската книжовна школа, които университетът следва успешно, като ги съчетава със съвременните тенденции във висшето образование и науката.

Проф. Бонджолов подчерта пред госта високия прием за новата учебна година и добрите новини от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в последно време. В края на срещата Ректорът подари на Президента пластика на светите братя Кирил и Методий, а г-н Румен Радев написа послание в книгата за почетните гости на Университета.

Тази сутрин по повод големия християнски празник Покров на Пресвета Богородица и началото на новата академична 2020/2021 година в новостроящия се университетски храм “Свети Евтимий, патриарх Търновски” за първи път бе отслужена света литургия.

Сред присъстващите бе ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, който запали свещ и се помоли за здрава, спокойна и успешна учебна година за всички студенти, преподаватели и служители на Великотърновския университет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов