МОН: Грипната ваканция става учебна в електронна среда, екскурзиите не се препоръчват

Животът

02-10-2020, 14:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грипната ваканция става учебна в електронна среда, а екскурзиите вече се местят само за няколко дни, в края на годината между 1 и 7 юни. Това заяви днес на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Някои ученици ходят на третата-четвъртата седмица на екскурзия - ограничихме ги до една седмица. Според последните промени в наредбата от 1 до 3 клас ще ходят само в седмица, определена за творчески дейности на екскурзия", обясни министърът.

"Казано с други думи няма да има загуба на учебно време заради ходенето на екскурзии", категоричен бе той. Въпреки че отмяната на екскурзиите падна от противоепидемичните мерки, министърът препоръча на ръководствата да не се организират такива.

Вълчев обясни как се губи ¼ от учебния процес - 10 дни се допускат по решение на родителя, две седмици грипни ваканции - стават 4 седмици, 4 седмици екскурзии, дъждовни дни и т.н.

"Няма да има грипни ваканции вече, тъй като една част, когато не бяха на училище, бяха в моловете", каза Красимир Вълчев.

Средната възраст на учителите в страната е 49 г. и е намалена от 52 г. Това сочи статистиката за миналата година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че недостигът на млади учители в системата се наваксва, но въпреки всичко в нормална структура се пенсионира 2% от персонала, а в учителската сфера в момента - процентът е 4.

Красимир Вълчев потвърди, че най-ниската заплата на учител става 1260 лв. от 1 януари догодина.

Той добави, че МОН наваксва недостига на учители - от тази година е увеличен приемът в специалност "Педагогика" и се борят с проблема с липсата на кадри в отделните дисциплини.

Красимир Вълчев даде за пример, че вече има осем защитени специалности, които са безплатни, и е увеличен приемът по "Енергетика".

Относно заплатите във висшите училища образователният министър каза, че се работи да се промени дизайнът на заплатите - да се намали за прослужено време, но да се увеличат минималните заплати.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов