Възпитаничка на ВТУ е номинирана за Националната награда на фонд „13 века България“

Мисия

04-10-2020, 12:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

НДФ „13 века България“ за първи път ще връчи Национална награда за изявени млади учени или хора на изкуството. Вече са ясни шестимата номинирани, само един от които ще получи паричната премия от 5 000 лева, с които да покрие разходи по обучението си. В конкурса участваха български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в изкуството или науката и с иновативни постижения в съответната област.

Задължително условие бе през 2019 кандидатите да са приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа (с изкл. на България).

Една от номинациите е на Деница Тодорова - докторант в катедра „Стенопис“ на Факултета по изобразителни изкуства, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Деница се занимава с гореща обработка на художествено стъкло, има специализация (1 юни – 30 септември 2019) в ателието по стъкло на Барбара Зехнер, Фюрстензел, Германия,  Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм“. Участвала е в международни и национални изложби, пленери и фестивали.

Другите номинирани от журито за Националната награда са Вивиане Василева - музикант, перкусии; Лилия Пангелова - дизайн на стъкло; Росен Георгиев - научни изследвания в областта на отлагането на атомни слоеве и техните приложения; Д-р Ивалина Трендафилова - нанонауки и нанотехнологии; Виктория Василенко - артист - изпълнител, пиано.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов