Людмил Влахов и Кети Томова са победителите във ІІ кръг от Републиканското първенство по Гимкхана

Спорт

04-10-2020, 19:40

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Людмил Влахов и Кети Томова са победители в генералното класиране съответно при мъжете и жените в четвъртото издание на автомобилното състезание Гимкхана. Домакин на състезанието, което е втори кръг от Националното първенство по Гимкхана бе Горна Оряховица.
Общо 36 състезатели – 29 мъже и 7 жени се впуснаха в надпреварата, която се проведе на паркинга пред НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Автомобилите бяха разделени в три класа – сток, модифицирани и BMW. Състезанието се организира от Автомобилна федерация България, Община Горна Оряховица и Етър Рейсинг Тим и със спомоществователството на много фирми.
Гимкхана е преминаване през предварително обявено и маркирано трасе, като целта е преодоляване на всички елементи от трасето за най-кратко време и без допускане на наказателни точки. Шампионатът се провежда на отворени пространства, най-често на паркинги или свободни плацове. Настилката на трасето може да бъде асфалтова или макадамова. Състезанието е съвкупност от различни видове изпитания за класиране. Елементите на трасето се маркират с конуси или други открояващи се маркери. За участие се допускат стандартни автомобили (СТОК) серийно производство и модифицирани автомобили – с подобрения, различни от тези на серийното производство.
Гимкхана в България се провежда за първи път през 2013 г. в рамките на дамски рали шампионат и от тогава се превръща в традиция. И тази година Горна Оряховица бе домакин на трети кръг от Националното първенство по Гимкхана. Надпреварата премина в три манша по три схеми на подреждане на конусите по трасето. Преди началото, състезателите имаха технически и административен преглед, преминаха и проверка с дрегер. По време на състезанието всеки участник трябваше да бъде с поставен обезопасителен колан, тъй като и най-голямото наказание – 60 наказателни секунди се налагат именно заради липса на колан. И тази година атракция за многобройната публика бе Марин Калчев от Флатаут, който се впусна в надпреварата със своя модифициран трабант.
Първи в генералното класиране при мъжете се класира
Людмил Влахов от „Вромос Рейсинг”, който се състезава със Ситроен Саксо. Втори е съотборникът му Николай Георгиев, който също се състезава със Ситроен Саксо. На трето място е миналогодишният победител Калин Стефанов от тима на „Етър Рейсинг”, който се състезава с VW Поло. И тримата състезатели се състезаваха в клас „Модифицирани автомобили”.
При жените първа в генералното класиране е доайенът сред автомобилните състезатели Констанца Томова, която кара Ситроен Саксо. Кети, както всички я наричат, се състезава за отбора на Хоби кар. Чаровната дама, която не пропуска състезание в Горна Оряховица, управлява автомобил от 1973 г. и заедно със съпруга си имат над 1 000 купи и над 30 републикански титли. На второ място е Илина Монева от „Вромос Рейсинг”, със Ситроен Саксо. Трета в генералното класиране се подреди Мария Русева от „Етър Рейсинг”, която се състезава с VW Поло.
Специално за любителите на BMW в Горна Оряховица, тази година, тези автомобили се състезаваха в отделен клас. Победител в него е Павлин Пенев от „Етър Рейсинг”, следван от съотборника си Иван Иванов. На трето място се класира Недко Буюклиев от „ТМК”. И тримата състезатели преминаха особено атрактивно по трасето със своите BMW-та Е30.
В отборното класиране първи е тимът на „Вромос Рейсинг”, следван от отбора на „Етър Рейсинг”, а трети е екипът на „Флат ауто”.
Победителите в отделните класове и в генералното класиране бяха наградени с купи, имаше и традиционното шампанско за всички. Наградите бяха връчени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кмета Стефчо Алипиев и представители на спонсорите.
В края на надпреварата домакини и организатори си пожелаха догодина в Горна Оряховица да се съберат още повече състезатели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов