Проф. Светлозар Игов е новият носител на званието Почетен доктор на ВТУ

Животът

10-10-2020, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проф. Светлозар Игов да бъде удостоен с почетното звание „Почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa), реши Академичният съвет на висшето училище.  Отличието се връчва за високи научни постижения в областта на хуманитаристиката, филологията, историята на литературата, философията и славистиката. Професор Игов получава званието и за преводаческата и посредническата си роля в диалога между различни културни светове, за високата ерудиция и безкомпромисното си отношение към обществените процеси и тяхното литературно и научно-интерпретаторско отражение. И още – за утвърждаване на българската литературна, философска и естетическа мисъл и за дългогодишното професионално партньорство с Великотърновския университет.

За дългогодишен и значим принос за развитието на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” като образователен, научен и културно-художествен център Академичният съвет реши да присъди почетното звание Емеритус професор на ВТУ на проф. Паисий Христов и на проф. Радослав Радев. Двамата преподаватели ще получат и „Почетен сребърен медал” във връзка с пенсионирането им и за цялостна научноизследователска, културно-просветна и административна дейност.

Проф. Людмила Иванова и проф. Марийка Димитрова ще бъдат отличени със званието „Почетен преподавател на Филологическия факултет” за значим принос в популяризирането, издигането и утвърждаването на името на Филологическия факултет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов