11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

Животът

11-10-2020, 08:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е Световният ден за борба със затлъстяването. Той се отбелязва от 2015 г. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Сериозен проблем в днешно време се явява затлъстяването и неговите последствия. Според последни проучвания на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или страда от затлъстяване.

В България от затлъстяване страдат около 1 млн. души. В това число са засегнати не малка част от децата.11,7% от тези на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, според данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се увеличава във времето при децата в училищна възраст.  

Нивото на физическата активност драстично намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави. Всяко седмо дете в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като се очаква увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца се занимава с физическа активност редовно. 
 
Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша. Така наречените висцерални мазнини образуват обвивка от мастна тъкан около жизненоважните вътрешни органи и това възпрепятства тяхната нормална функция. Затова профилактичните прегледи, здравословното хранене и насърчаването на физическа активност са от изключително значение за здравето.
 
Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

 Според проучвания на Световната здравна организация в Европа, България е на пето място по детско затлъстяване от 32 държави.

Според данни на национално проучване за храненето, децата в България консумират повече захарни изделия и напитки от останалите в Европа. Прекомерна употреба има и на мазнини и готварска сол. Честа е и ранната употреба на алкохол сред учениците над 14-годишна възраст.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)