12 октомври назад във времето

Велико Търново Лайф

12-10-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На този ден през 1874 г. излиза последният брой на в. „Независимост”, списван от Любен Каравелов. От изданието, в което са публикувани всички повести и разкази на Каравелов, излизат 52 броя. Сътрудник на вестника е и Христо Ботев.
Година по-късно Христо Ботев подава писмено заявление, че напуска БРК.
На този ден през 1927 г. Вътрешната тракийска революционна организация се саморазпуска под натиска на властите и дейците й учредяват Комитет за свободата на Тракия с председател Димитър Маджаров (Маришки) и подпредседател Константин Георгиев.
По света: на този ден през 1285 г. 180 евреи са изгорени живи в Мюнхен, след като отказват да бъдат кръстени.
Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом на този ден през 1901 г. На следващата година започва реконструкцията и обзавеждането на самата сграда. Построени са нови офиси за президента и също така допълнително западно крило. До края на годината плановете са реализирани под ръководството на архитектите: Макким, Миид и Уайт.
През 1992 г. земетресение с магнитуд 5.8-ма степен по Рихтер предизвиква мащабни разрушения на територията на Кайро. Бедствието убива 552 души, ранява 6500, а щетите са за над 600 милиона долара. Около 80 големи сгради се срутват. Трусът продължава една минута и е усетен на 425 километра в Йерусалим.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов