МОН купува 16 000 лаптопа за ученици и учители

Животът

14-10-2020, 13:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

321 са случаите на коронавирус сред учители и ученици, както и сред децата и персонала на детските градини в цялата страна. Тези данни съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.
С днешна дата 162 ученици са с положителни проби и 159 учители - това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители. Това ще рече, че 99,7% от системата учи присъствено, което не е надпропорциите на заболеваемостта в страната, успокои още просветният министър.
"Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси", заяви Красимир Вълчев.
Все пак, държавата се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.
За подсигуряване на нуждите на системата, правителството днес подсигури 14 милиона лева за покупка на преносими компютри за учители и ученици.
С парите ще се закупят 16 хил. лаптопа - 12 хиляди ще бъдат за ученици, които нямат такива, а останалите 4 хиляди броя ще бъдат предназначени за училища и учители, които се нуждаят. Парите ще бъдат преведени по бюджетите на училищата и са предоставени от държавната хазна.
Министър Вълчев увери, че това не отменя обещанието за осигуряването на още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането от ЕС, като процедура, в този случай отнема повече време.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов