Днес е Световния ден на прехраната, на шефа и на анестезиолога

Животът

16-10-2020, 07:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 16 октомври се отбелязва Световния ден на прехраната. На тази дата през 1979 г. по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.

Днес е и Международният ден на анестезиолога. Денят се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция през 1846 г. На другия край на света пък, в Чили празнуват Деня на учителя. Датата е избрана през 1977 г. заради учредяването на Учителския колеж на страната.

На 16 октомври се отбелязва Международния ден на шефа. Датата е приета за официална в САЩ от 1958 г. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 г. денят става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс.
Международния ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

На 16 октомври 1912 г. българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин. Авиаторът Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев със самолет „Албатрос” в започналата Балканска война извършват първия разузнавателен полет. Тогава двамата авиатори излитат от полевото летище на километър югоизточно от Мустафа паша, днес Свиленград, за да разузнават обсадения Одрин.
Самолетът, с който е извършен полетът, е „Албатрос F-2”. Това е модифицирана версия на френския двуплощник „Фарман” с гондола за екипажа и редови двигател „Аргус” вместо оригиналния ротационен двигател.
По-късно този полет предизвиква големи спорове. В дневника за бойните действия на Аеропланното отделение това знаменателно събитие е отразено съвсем кратко, заедно с други данни за проведената дейност през деня.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов