Тридневен кино маратон започва от днес във Велико Търново със „София Филм Фест“

Мисия

16-10-2020, 10:54

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За девета поредна година във Велико Търново гостува популярният фестивал „София Филм Фест“. В продължение на три дни от днес (16 – 18 октомври) киноманите в старопрестолния град ще могат да се насладят на специална селекция от филми, носители на престижни международни награди за 2019 година. Прожекциите ще са петък, събота и неделя от 18,00 и 20,00 ч. в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Организаторите са избрали големия салон заради силния интерес към филмовите заглавия и действащите противоепидемични изисквания за 50% максимална заетост на помещение на закрито. Дори при тези условия, всяка прожекция ще е достъпна за около 300 зрители.

Цената на единичния вход за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв. За повече от 2 филма единичната цена става 3 лева.

„София Филм Фест“ във Велико Търново ще стартира с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“ (16 октомври, 18,00 ч.). Това е третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Продукцията триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“, спечели и голямата награда на фестивала в Тирана.

В програмата е включен и филмът „Паразит“ (16 октомври, 20,00 ч.) на корейския режисьор Понг Чун-Хо, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди „Оскар“.

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (17 октомври, 18,00 ч.) е друго от заглавията в афиша на фестивала. Филмът на Теона Митевска е носител на награда „Лукс на Европейския парламент за 2019 година. „Предателят“ (17 октомври, 20,00 ч.) на Марко Белокио е сред акцентите в съботната вечер – продукцията е с номинации за „Златна палма“ в Кан.

Зрителите ще могат да гледат на голям екран и един от най-успешните филми на 2019 година – разказът на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „Медена земяhttps://siff.bg/bg/movies/mezhdunaroden-dokumentalen-konkurs/medena-zemya“ (18 октомври, 18,00 ч.). Това е единственият документален филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

Финалът на програмата за 2020 година е драматичната комедия на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“ (18 октомври, 20,00 ч.).

Деветото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира с подкрепата на Община Велико Търново и веригата киносалони Europa Cinemas.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)