Кризисният щаб в община Горна Оряховица с нови мерки против разпространението на коронавируса

Мисия

16-10-2020, 19:17

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нови временни противоепидемични мерки се въвеждат след заседание на Общинския кризисен щаб за борба с коронавирус. Срещата бе свикана от кмета на Общината инж. Добромир Добрев във връзка с увеличения брой на заразени с ковид инфекцията на територията на цялата страна.
Считано от 19.10.2020 г. се преустановява достъпът на граждани в сградата на Община Горна Оряховица с изключение на достъпът до „Център за информационно, административно обслужване и други услуги за граждани“ и Отдел „Местни данъци и такси“. Търговците и купувачите на пазарите на територията на община Горна Оряховица да носят лични предпазни средства и в пространствата на открито. Не се допуска присъствието на родители или придружители до помещенията, в които се извършва тренировъчен процес. Това са част от новите мерки, които се въвеждат със заповед на кмета инж. Добрев.
Служителите от Служба „Обществен ред и сигурност“ да извършват ежеседмични проверки съвместно с представители на Районно управление - Горна Оряховица за спазване на въведените противоепидемични мерки.
80 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили за лечение от началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От тях 63 са излекувани, 1 е починал, а 16 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение, информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случа, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. До този момент в болницата има един починал пациент с коронавирусна инфекция. Няма случаи на заразен от пациент болничен служител, съобщи д-р Иванов.
Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 25, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение. Лечението на болните с covid-19 се извършва от двама лекари със специалност „Инфекциозни болести“ и допълнително е командирован интернист. В извънработно време наблюдението се извършва от дежурния по болница. За придружаващите си заболявания пациентите са консултирани от специалисти в здравното заведение – пулмолог, кардиолог и т.н. При нужда се включва и анестезиолог за преценка необходимостта от интубация или интензивно лечение. Към отделението са командировани още 6 медицински сестри и 4 санитари. Към момента инфекциозното отделение е осигурено с медицински специалисти, но може да възникне допълнителна потребност ако се увеличи броя на пациентите с ковид инфекция или отсъствие на персонал поради заболяване или карантина, каза д-р Иванов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов