С мащабна историческа възстановка в НВУ пресъздават Нишката операция от 1944 г.

Мисия

16-10-2020, 19:58

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нишката операция от 1944 г. ще бъде пресъздадена с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „В. Левски“ утре. Събитието се реализира от НВУ и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната. Възстановката ще започне в 12.00 ч., като малко преди началото ще бъде отслужена заупокойна молитва за българските воини, загинали по време на Втората световна война.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните  и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия с придадени към нея части.

Във възстановката Националният военен университет ще участва с логистична поддържка и с курсантска група, която ще се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите ще бъдат с униформи реплики, но снаряжението им ще бъде освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те ще участват с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т.г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел, съобщи пред журналисти заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев.

По време на събитието за първи път ще може да бъде видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“. С усилията на личния състав на Университета машината е възстановена през последния месец и половина, съобщи на пресконференция началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” ще приготвят храна и ще изпекат хляб при полеви условия, които ще раздават на посетителите.

За да улесни достъпа на всички граждани, които желаят да наблюдават историческата реконструкция, Университетът организира и безплатен транспорт. Два автобуса на НВУ ще се движат по два различни маршрута във Велико Търново и ще транспортират хората до полигон „Беляковец“. В района на полигона има осигурени места за паркиране. Организаторите призовават зрителите да носят маски, независимо от факта, че събитието е на открито. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)