Джипитата искат по 70 лв. на карантиниран пациент и по 5 лв. за телефонна консултация

Животът

20-10-2020, 11:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България е изпратило писмо до здравния министър Костадин Ангелов, до директора на НЗОК Петко Салчев и до Български лекарски съюз с искания за финансово обезпечаване от страна на държавата и подпомагане на дейността на джипитата по време на коронавируса. В писмото личните лекари описват, че работата им се увеличава заради карантинираните пациенти, като дават точна справка.

"Изтича осмият месец от епидемията COVID-19 у нас, която е част от пандемията. Публикуваните официални данни сочат, че до 15 октомври са карантинирани 322 901 човека, от които 12 525 активни в момента; 26 593 са потвърдените случаи до момента, от тях активни към днешна дата са 9175, от които 1380 се лекуват в болнични лечебни заведения. Останалите 7795 се наблюдават и лекуват в домашни условия. Наблюдението на пациентите под карантина, както и лечението в домашни условия се провеждаха и продължават да се провеждат от общопрактикуващите лекари", пише в писмото.

От него става ясно, че те искат директна връзка между медицинския им софтуер и системата COVID.ID за улеснение на работата им.

Основното искане на личните лекари е да им се заплащат по 70 лв. на пациент, ако е под карантина.

Размерът му няма да зависи от продължителността на карантината. Ако тя е 14 дни, заплащането ще е 5 лв. на ден, ако е 10 - 7 лв.

Личните лекари настояват и да получават и по 5 лв. за всяка консултация по телефона или на живо дали е нужен PCR на пациента, като са категорични, че изписването на тест трябва да става по електронен път.

Ако исканията им се приемат, ще са необходими допълнителни 4.7 млн. лв. на месец разходи на НЗОК. От тях 3.7 млн. лв. ще са за карантинираните пациенти, а 1 млн. лв. за тестове за коронавирус.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)