24 октомври назад във времето

Велико Търново Лайф

24-10-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Международен ден на ООН, Празник на град Разлог, Празник на картофа в град Клисура

През 1956 г., ден след началото на въстанието в Унгария, срещу еднопартийната диктатура, съветски танкове навлизат в Будапеща и бунтът е потушен. Министър-председателят на страната (заемащ поста от 1953 г.) Имре Над (Наги) застава на страната на въстаналия унгарски народ. След потушаването на бунта емигрира в Белград. Връща се в Унгария, където е осъден на смърт и е обесен.
През 1945 г. влиза в сила уставът на ООН, подписан на 26 юни 1945 г. на конференцията в Сан Франциско от представителите на 50 държави. Денят е обявен за международен ден на ООН, отбелязва се от 1948 г.
През 1944 г. умира Луи Рено – френски изобретател и индустриалец, основател на голямата френска автомобилна компания – “Рено”.
През 1929 г. цените на Нюйоркската борса се сриват, като са разпродадени 13 млн. акции. Денят е наречен "черният четвъртък". През следващите три години цените на акциите в САЩ продължават да падат.
През 1912 г., по време на Балканската война, Седма пехотна дивизия и Родопският отряд получават задача да овладеят Солун.
През 1877 г. руски гвардейски части под командването на генерал Й. Гурко превземат с. Горни Дъбник. Прекъсва се комуникацията на Плевенския гарнизон с турския тил. По същото време руски и турски отряди водят ожесточени боеве при с. Телиш.

Международен ден на ООН (1945 г.)
Празник на град Разлог
Празник на картофа в град Клисура



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов