Тази нощ минаваме към зимното часово време

Велико Търново Лайф

24-10-2020, 13:30

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази нощ в 4 часа трябва да преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад.

Знаете ли, че вече 104 години по света се използва лятното часово време? А една от първите идеи била да се превъртат стрелките на часовника на 4 етапа по 20 минути през пролетта и отново 4 пъти на есен? За това разказва   физикът Пенчо Маршки в книгата си „Гид на любителя астроном" за 2019 г., издадена от Катедра „Астрономия" към СУ::

Идеята за използване на лятно часово време е възникнала благодарение на по-голямата продължителност на деня през лятото и на презумпцията, че тя може да се използва, за да се икономисва енергия. Историята на въвеждането на лятното време е много дълга. В Европа лятно време се използва за пръв път преди 104 години - през 1916 г., когато във Великобритания е гласуван закон, наречен Summer Тime Act (негова версия от 1972 г. е достъпна на http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1972/6/contents). С него се регламентира въвеждането на лятно часово време, като стрелките на часовниците тогава е трябвало да се превъртят с 1 час напред на 21 май, а връщането към гринуичко време е ставало на 1 октомври. Инициатор на този закон бил британският бизнесмен Уилям Уилет (William Willett), който обаче не доживял да види идеята си реализирана. До гласуването на закона не се е стигнало никак лесно - имало е много критики, отнасяли са се с ирония към идеята, провеждани са били дълги дебати. Един от първоначалните варианти на закона предвиждал да се превъртат стрелките на часовника не с 1 час, а с 1 час и 20 минути напред, при това на 4 етапа по 20 минути през пролетта, а после през есента пак толкова пъти с по 20 минути е трябвало да се връща часовника към гринуичко време. Наистина осем корекции в годината биха били доста объркващи.

Но англичаните не са първите въвели лятното време. Германия и Австро- Унгария - потърпевши от Първата световна война, поради недостиг на въглища и с цел икономия на енергия въвеждат лятното часово време около 3 седмици по-рано - на 30 април 1916 г.

В Русия лятно часово време е било въведено за пръв път през 1917 г., но после са правени многобройни промени, чиято история е трудна за проследяване.

В САЩ лятно часово време се въвежда през 1918 г. - две години след Европа. През 50-те и 60-те години на миналия век всеки щат е можел сам да решава кога да премине към лятно часово време, в резултат на което през годината са ставали над 20 промени на времето общо, водещи до масово объркване. Сега в САЩ лятно часово време се въвежда от втората неделя на март до първата неделя на ноември.

След Първата световна война идеята за лятното време е изоставена, но със започването на Втората световна война лятното време отново е било използвано във Великобритания, при това е бил извършен експеримент, наричан Британско двойно лятно време (British Double Summer Time - BDST). За да се постигне това, в края на лятото на 1940 г. часовниците не са били върнати с един час назад, а през пролетите на следващите няколко години те са били превъртани с още един час напред и връщани с час назад в края на лятото. Така разликата през лятото е била +2 часа спрямо гринуичко време. Тази практика е била прекратена в края на лятото на 1945 г., когато страната се е върнала към гринуичко време GMT. Поради недостиг на горива през 1947 г. Великобритания отново прибягва за кратко към двойното лятно време.

През март 1968 г. пак във Великобритания е започнат нов експеримент - през часовниците са превъртени с един час напред и до 1971 г. те не са връщани назад. През тези няколко години страната е постоянно с един час напред спрямо гринуичко време.

В България първи опит за въвеждане на т.нар. летен час е направен още през 1919 г., но обществото не е реагирало еднозначно и са настъпили проблеми и обърквания.

У нас официално лятно часово време започна да се прилага през 1979 г., като по-възрастните наши читатели вероятно ще си спомнят, че тогава лятното време се въвеждаше или от последната неделя на март, или от първата неделя на април в 00 ч, а не както сега - в 03 ч. Лятното часово време бе валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври, пак в 00 ч.

След 1999 г. се въведе практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 03 ч., когато часовниците се превъртат с един час напред - на 04 ч. Връщането към зимно часово време (понякога некоректно наричано „астрономическо време") става в последната неделя на октомври, когато в 04 ч. стрелките се превъртат с 1 час назад - на 03 ч. Това правило всъщност е валидно и сега.

Според решение на Европарламента от миналата година въртенето на стрелките трябва да бъде преустановено през 2021 г. във всички страни от ЕС, включително България. Дотогава всяка държава трябва да определи дали да премине постоянно към лятно или към зимно часово време и да се синхронизира със съседите си.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)