Напредва изграждането на АМ „Хемус“ /снимки/

Мисия

24-10-2020, 13:19

Снимка:

АПИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството „Автомагистрали“ ЕАД е мобилизирало 69 верижни, 23 комбинирани и 7 колесни багера, 33 булдозера, 14 бетоновоза, 5 бетонпомпи, 31 валяка, 13 влекача, 6 грейдера, 18 водоноски, 11 дъмпера, 2 кулокрана, 12 крана, 2 камиона с кран, 3 телескопични товарача, 21 фадроми, 3 трошачки, 257 самосвала, 2 рециклатора, 5 пилотни машини. На обекта се работи с пълна мобилизация.

Поетапното изграждане на трасето между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч е разделено на 3 участъка. В 51,5-километровата отсечка ще има 17 виадукта, 5 моста, 5 пътни възела, 9 надлези и подлези и един тунел.

Участък 1, с дължина 15,26 км, започва от Боаза и ще е до пресичането с пътя Луковит - Угърчин, включително пътен възел „Дерманци“. Предвижда се в него да има два пътни възела, четири мостови съоръжения и 2 виадукта. Строително-монтажни работи се изпълняват в три подучастъка. В първия то е около 25,5%, във втория – около 59,5%, а в третия – около 2%.

Участък 2 започва в края на пътен възел „Дерманци“ и е до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“. Дължината му е 19,2 км и в него ще има 2 пътни възела, 9 виадукта, мост над р. Каменица и тунел с две отделни тръби. Изпълняват се дейности във връзка с откриване на строителната площадка.

В Участък 3, с дължина 17,08 км, ще има един пътен възел – „Плевен“, който ще в края на тази отсечка, която ще стига до връзката с пътя Плевен – Ловеч. В него ще има 6 виадукта и 9 надлеза и подлеза. Изпълнени са около 7,5% от предвидените строително-монтажни работи на това трасе.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. В момента в експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, с обща дължина от около 180 км. Неизградената част, от п. в. „Боаза“ до с. Белокопитово, ще свърже вече изградените участъци от двете страни на магистралата.

На дружеството „Автомагистрали“ ЕАД е възложено проектирането и строителството на 223,04 км от АМ „Хемус“ в участъците от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново /134,14 км/ и от връзката с пътя Русе - Велико Търново до Белокопитово /88,9 км/. За отсечката от връзката с пътя Плевен - Ловеч до пресичането с път I-5 /участъци 4, 5 и 6/ са изработенитехническите проекти, процедират се ПУП – парцеларен план, които са на етап одобрение. За трасето след връзката с пътя Русе - Велико Търново /участъци 7,8 и 9/ в момента се работи по проектиране на трасето.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)