На Димитровден жителите на Правда почетоха героите си, загинали във войните

Мисия

27-10-2020, 11:14

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Правда бе домакин на тържествен ритуал - възпоменание в памет на героите от селото, загинали във войните за свобода и независимост на България. Ритуалът се организира от Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Горна Оряховица. Със съдействието на Димитър Николов, в честването се включиха музикантите от Духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев“ гр. Велико Търново.
Жителите на Правда и гостите на честването бяха поздравени от кмета на селото Венета Василева. "Нека си пожелаем благоденствие, успехи във всяко начинание, мъдрост и вяра, че Свети Димитър все така ще закриля домовете ни и добрите ни дела! Бъдете здрави и благословени! Димитровден освен празник на селото е и ден на равносметка и в този ден обръщаме поглед век назад, за да почетем героите на Правда, които са дали живота си във войните на България, защото ако не пазим и помним миналото си, няма как да градим и бъдеще. Наш дълг е да предадем знанието и спомена за тези герои на идните поколения, защото ако загубим родовата си памет, губим и идентичността си като народ", обърна се към всички присъстващи Венета Василева.
19 са героите от Правда, загинали в Балканската, Първата и Втората световни войни.
Ритуалът в памет на героите бе воден от о. з. подполковник Цветан Цветков.
Поздрав към присъстващите отправи и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. В празничния ден Вие обръщате поглед към историята на българският бит и култура формирани в течение на хилядолетия и допринесли за формиране на Вашата идентичност, за да оставите завет за идните поколения. Бъдете все така задружни в начинанията си и градете бъдещето на селището в единение и разбирателство. Желая здраве, благоденствие, щастливи дни и нека празникът донесе за всички Вас сила, вяра и удовлетворение, пожела на жителите на Правда и на всички гости на честването инж. Добрев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)