Журналистът Георги Тошев представи в Горна Оряховица книгата си за Георги Парцалев

Велико Търново Лайф

27-10-2020, 14:44

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата „Хамлет от гр. Левски“ представи в Горна Оряховица журналистът Георги Тошев. Гостуването му бе по идея на председателя на Общинския съвет Димитър Николов и по покана на кмета инж. Добромир Добрев. То трябваше да се проведе на 23 април – Световен ден на книгата, но бе отложено заради пандемията. Щастлив съм, че най-сетне се срещаме. Благодаря на г-н Николов, който беше педантичен и още от началото на годината искаше да посетя вашия град. Радвам се на поканата. COVID рано или късно ще си отиде, но е много важно ние да не започнем да възприемаме света от диванчето в хола. Това е метафора на начина на живот, който ни вкарва в рефлексията да говорим с телевизора, да спорим с политиците по телевизора, да възприемаме изкуството единствено и само от нашия дом. Изкуството е колективно преживяване. Много е важно да караме хората да търсят информация в живия живот, спазвайки всички необходими мерки, сподели с присъстващите в Зала 1 Георги Тошев.
Живеем във време на безпаметност. Време, в което се пренаписват биографии и се размесват стойности. Чувствам се длъжен заради духовните водачи на България да разказвам. Хора като Лили Иванова, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова са забележителни. Ще знаем имената им и след 100, и след 200 г. Помнят се само онези, които по категоричен начин остават документи за времето и за живота. Затова се мъча да подредя по някакъв начин пъзела от живота им. България има талантливи хора. Познавам много такива, но много малко от тях преминават през живота си достойно. Именно за това тихо достойнство става дума в книгата. Моето откритие за живота на Георги Парцалев е, че е живял много достойно. Георги Парцалев е единственият от хората, за които съм писал, но никога не съм срещал. Спомням си го от 80-те години от сцената на Сатиричния театър. Това е една от най-трудните ми книги, защото Парцалев оставя много малко реални свидетелства за своя живот. Оказа се, че е дал малко интервюта. И ако на сцената беше един атрактивен артист, в живота си е бил тих, обран, лаконичен. Няма наследници, което прави разнищването на историята му още по-трудно, призна Георги Тошев.
След представянето на книгата бе показан и филма „Рицарят на смеха“, също посветен на актьора Георги Парцалев.
В рамките на срещата с Георги Тошев бяха наградени читатели, включили се в инициативата на Димитър Николов „С книга през лятото“. Тя бе проведена със съдействието на Библиотеките в Горна Оряховица, Поликраище и Долна Оряховица, а предизвикателството бе повече хора да разлистят повече страници в отишлото си нестандартно лято. За победителите имаше по книга на Георги Тошев с негово посвещение, а Димитър Николов връчи лична награда на Кристияна Трифонова от СУ „Георги Измирлиев“ - победител в конкурса „Моите от 1 до 150 причини да бъда горд горнооряховчанин“.
Има две неща, които не можем да избираме – родителите си и родното си място. Гордей се с тях, поръча на момичето Димитър Николов.
Кметът инж. Добромир Добрев пък връчи на Георги Тошев подаръци, с които по традиция Горна Оряховица посреща специалните си гости.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)