Стартира образователната програма на Окръжен съд – Велико Търново в СУ „Емилиян Станев“

Животът

27-10-2020, 17:10

Снимка:

Окръжен съд Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес, 27 октомври 2020 г., Окръжен съд – Велико Търново  проведе първата лекция от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2020/2021 година. В Актовата зала на СУ „Емилиян Станев“ ученици от IX и X клас имаха възможност да задават въпроси за спецификите на магистратските професии на младши съдията от Окръжен съд – Велико Търново Лилия Ненова и младши прокурора от Районна прокуратура – Велико Търново Калина Гроздева. Двете на достъпен език обясниха на младите хора какво е да си съдия днес в България, каква е работата на прокурора и как се става магистрат. Учениците научиха какво е граждански и наказателен процес и как може едно дете да стигне до съдебната зала. Младши съдия Ненова и младши прокурор Гроздева представиха как изглеждат задължителните за един магистрат тоги – черната за съдия и червената за прокурор, какви качества трябва да притежава човекът, облечен в тях, и какви етични норми трябва да спазва в обществото. С примери от личната си практика те се опитаха да отговорят на всички зададени им от учениците въпрос. Деветокласниците и десетокласниците проявиха интерес към това дали е наказуемо да ударят шамар на връстник и какво е наказанието за държане на цигара с марихуана.

През учебната 2020/2021 г., Окръжен съд – Велико Търново ще реализира образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в СУ „Емилиян Станев“. Чрез поредица от лекции в рамките на двата учебни срока учениците ще имат възможност да научат какво е разделението на властите според Конституцията на Република България, какво е хулиганска проява, как да защитят правата си чрез съдебните институции, как да реагират ако станат жертва на домашно насилие и други.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от редица районни и окръжни органи на съдебната власт в цялата страна, съвместно между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, по силата на подписано споразумение за сътрудничество между двете институции. Инициативата цели да  разшири познанията за съдебната власт – нейните структура и функции, което да направи правосъдието в България по-разбираемо и отворено към обществото. През 2017 година Висшият съдебен съвет на Република България бе отличен в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа за организирането и провеждането на образователната програма. Ежегодната европейска награда се присъжда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието. Окръжен съд – Велико Търново и един от първите органи на съдебната власт, които пилотно взеха участие в програмата още през 2014 година.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов