Реконструкцията на храма „Св.св. Константин и Елена“ във Велико Търново ще струва 750 000 лв.

Мисия

29-10-2020, 11:34

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

750 000 лв. са нужни за реконструкцията на великотърновската църква, дело на майстор Колю Фичето, „Св.св. Константин и Елена“. Към момента тя е затворена поради недовършени реставрационни и консервационни дейности по фасадата, отговори на питане на общинската съветничка Валерия Дончева кметът на общината инж. Даниел Панов.

Около 200 000 лв. са вложени до момента от различни институции по ремонта на църквата „Св.св. Константин и Елена“. Инж. Панов припомни хронологията на ремонтните дейности по храма, като в периода 1989-2000 г. са укрепени стълбите и фасадата, възстановен е и куполът. В приземния етаж е обособен параклис за обслужване на миряните през 2008 г. по проект „Красива България“. През 2013 г. Великотърновската Света Митрополия, Общината и Строителната камара се споразумяват за реконструкцията на улучните керемиди и премахването на тръбното скеле. През 2018 г. е изготвена актуална техническа документация с цел да се довършат дейностите по камбанарията и фасадите. Извършено е съгласуване с Министерството на културата.

Храмът е собственост на Митрополията с акт от 2010 г., припомни инж. Панов и подчерта, че Митрополията кандидатства за финансиране за нужните за ремонт 750 000 лв.

„Общината е подпомогнала Митрополията по изготвянето на техническата документация за Националния институт за паметниците на културата и се е свързала с архитекта, изготвил проекта през 1989 г. Ще припомня, че през годините, през които съм кмет, са реставрирани църквите в Русаля, Хотница, Килифарево, Плаково, Миндя. Довършихме храма „Възкресение Христово“  във Велико Търново, която е дело на усилията и на предишните двама кметове Драгни Драгнев и Румен Рашев. Реконструирана е църквата „Св. Атанас“ в Арбанаси, която беше затворена от 1972 г., а за пръв път от 30 г. насам ремонт беше направен в „Св. Георги“, също в Арбанаси. Да не забравяме и трите средновековни църкви на Трапезица, възстановени от фондация „Гайдар Алиев“.“ – каза кметът Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов