Обмисля се СМС известяване на на заразени с COVID-19 и на контактните им лица

Животът

29-10-2020, 12:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обмисля се уведомяване чрез СМС на заразени с COVID-19 и на контактните им, съобщи пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. По думите й идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в информационата система и телефонните номера на изследваните лица.

"Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица. Те също ще бъдат известявани с СМС", добави Начева, цитирана от БТА.

По-рано, по време на седмичния брифинг за ситуацията с коронавируса, проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че в момента случаите на коронавирус са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели.

"В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като "първи скрийнинг", особено в колективи, където е регистриран случай, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Има и бързи тестове за грип на цена от около 30 лева, които са точни, а това е доста важно предвид задаващият се грипен сезон, за да могат да се различават двете болести", подчерта Кантарджиев.

Той коментира и съмненията на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски, че не е възможно лабораториите в страната да обработват по 11 000 теста дневно, защото били само 60, а капацитетът им бил до 120 дневно.

"Слава Богу, че имаме 185 лаборатории, които обработват PCR тестовете. Само Референтната лаборатория вчера е обработила 414 теста и положителните са 161 - 38,8 %. Това е повече от всеки трети материал“, допълни той.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов