Амфорен печат, кула бастион и средновековни монети са сред откритията на крепостта Ряховец

Мисия

30-10-2020, 14:40

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година разкопките се проведоха през месеците септември и октомври

Ковид кризата не подмина и разкопките на крепостта Ряховец. Тази година те се проведоха през месеците септември и октомври, а не както традиционно са били през лятото и продължиха 17 дни. За разкопките бяха осигурени 18 175 лв. от Министерството на културата. Екипът, който работи на крепостта вече шеста поредна година е ръководен от Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново) със зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). Проучванията през 2020 г. са съсредоточени в два сектора – южно подградие и западна част на крепостта.
В южното подградие се доразкрива сграда, открита още при първите проучвания преди 30 години. През 2019 г. започва проучването ѝ като тогава се предполага, че става въпрос за църква. Тази година обаче става ясно, че сградата най-вероятно е от типа страноприемница като претърпява преустройства и функционира от началото до средата на ХIII век. В южното подградие е допроучена и яма от елинистическия период (II–I в. пр. Хр.), която се открива през 2019 г. Чрез проведените проучвания през тази година става ясно, че това не е яма, а най-вероятно ров. И тази година е открит амфорен печат от анепиграфски тип – без надпис само с изображение. Това е имитация на гръцки амфорни печати, вероятно направена от тракийско население. Миналата година са открити два такива печата в южното подградие. Наред с всичко това в този сектор са проучени изцяло и документирани две ями от ХIII век.
За пета поредна година продължават проучванията в западния сектор на крепостта. Там целта е разкриване на северната крепостна стена като до момента тя е открита на дължина до 70 м. Тази година археолозите попадат на втора кула бастион, след като миналата година откриват първа такава, която отстои на 32 м от новоразкритата. Във вътрешността на крепостта е открит гроб, десети по ред от ХIII век, който е частично унищожен от вкопано жилище, което пък е засегнато от друго вкопано жилище.
Сред интересните находки тази година са средновековни монети от т. нар латински имитации, стрели, ножчета, накити и други предмети от бита. Открити са около 150 находки, както и многоброен материал от керамични фрагменти и животински кости.
Работата на археолозите е подпомогната от доброволци от фирма „Еконт“, гр. Горна Оряховица и младежка организация „Отговорните“, както и от ученици част от Археологическа школа „Ряховец“. 
Инициатива Археологическа школа „Ряховец“ и тази година е подкрепена от местния частен сектор. Сред благодетелите са: „Бар Империал” – Анастас Начев, „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Пицария Антонио“ – Антон Вълев, „Сага 2000” –  Йордан Манчев, „Пиано Бар – Горна Оряховица” – Ангел Дучев, „Еконт“ –  Горна Оряховица – Дочка Моллова. Община Горна Оряховица също подкрепя инициативата като осигурява транспорт на учениците до обекта. В Школата участват ученици от VIII, IХ и X клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ “Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица. В рамките на две седмици децата се обучават в изготвяне на план-квадратна мрежа, работа с технически средства (нивелир, тотална станция, дрон, металдетектор), попълване на полеви дневник, описване и рисуване на находки и археологически ситуации. Учениците се включват в разкриването на запазената архитектура.
Направена е теренна консервация на разкритите архитектурни структури на обекта като предстои почистване и изследване на откритите находки. Поради извънредната епидемична обстановака няма да се осъществи обичайното откриване на изложба през месец ноември, посветена на резултатите от проучванията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов