Митрополит Григорий освети новата музейна сбирка в Горна Липница

Велико Търново Лайф

31-10-2020, 09:00

Снимка:

Пламен Петров

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският Митрополит Григорий освети новата музейна сбирка, представяща историята на построената през 1863 г. църква „Св. Димитрий” в село Горна Липница. На откриването присъстваха инж. Емануил Манолов - кмет на община Павликени, Георги Стефанов – кмет на Горна Липница, и Юлко Палов – председател на Читалище „Зора-1887“.

Това е поредната създадена експозиция в селото, която е резултат на водената устойчива културна политика от местната общност. Тази политика е насочена към утвърждаване на националния дух чрез съвременно представяне на българската история, култура и обичаи. Сбирката е създадена с дарителството и безвъзмездния труд на художника Пламен Петров, който е едни организаторите на множеството културни събития, които се случват в Горна Липница.

Жителите на Горна Липница са едва 500, но затова пък селото може да се похвали с четири музейни сбирки – най-новата, която беше открита от Великотърновския Митрополит Григорий, етнографската сбирка, представяща традициите и бита на местното население в годините назад; музейна сбирка „Серафим Северняк”, както и сбирка с произведения на съвременни артисти от цял свят, участвали в международната Арт резиденция „Старото Училище“.

Село Горна Липница има още Селскостопански музей с уникални експонати, каменно оброчище „Зелен синор“ и храм-параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов