Ранновизантийски погребения със златотъкан текстил разкриха под Царевец

Мисия

31-10-2020, 10:00

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Находките са от последните проучвания на археолозите проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев в района на средновековна църква и манастир „Успение на Св. Богородица“ в кв. „Френк хисар“.

Трите гроба са синхронни с ранновизантийската базилика под манастира от V-VI в., а от този период във Велико Търново има разкрито само едно погребение на крепостта Царевец. В единия от тях са открити останки от златотъкан текстил, обрамчвал воал, с който е била покрита главата на погребаната жена. Нишките са от 24-каратово злато с дебелина едва 1/12-та от милиметър.

Ранновизантийският некропол коренно променя представите за Търновград от тази епоха и доказва, че той е бил голям икономически и църковен център до 7 век, когато започват славянските нашествия, поясни проф. Хитко Вачев.

Цистов гроб от каменни плочи, в който е била положена урна с кости, сред които са открити две бронзови фибули и керамична чашка, поставени като гробен дар, датиращи от IV век пр. Хр. е разкрил археолога Илиян Петракиев. Според направеният антропологичен анализ поставените кости са на два индивида - мъжки и женски.

Разчетен е, заедно с проф. Казимир Попконстантинов, 7-редов надпис с двоен патриаршески кръст , изписан в тухла, от гроб № 9 в средновековния манастир „Успение на Света Богородица“. Тухлата е била поставена под черепа на мъж, а надписа е стих от евангелие на Йоан. „Такива тухли подвъзглавие са били поставяни в гробовете на представители на висшия духовен клир", обясни проф. Хитко Вачев.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов