Тази нощ ще наблюдаваме „синя Луна“

Животът

31-10-2020, 10:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За добро или лошо, явлението няма нищо общо с цвета на Луната. То се отнася единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години). За последно наблюдавахме синя Луна на 31 март 2018-а.

С други думи – пълнолунието ще е като всяко друго, а нашият спътник ще изглежда бледосив, млечнобял или сребрист.

Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича „синя“.

По щастливо стечение на обстоятелствата тази година синята Луна ще се появи на небето в нощта на 31 октомври до 1 ноември, когато много страни празнуват Хелоуин и в Мексико започва Деня на мъртвите.

Както обяснява MASA на уебсайта си, определението за синята луна се появява през 40-те години на миналия век. По това време „Алманахът на фермерите в Мейн“ (най-надеждният източник на климата за всички неща в продължение на почти 200 години) предлага дефиниция на Синята Луна, толкова объркана, че много астрономи имат трудности да я разберат. За да обясни Синята Луна на ясен език, списание Sky & Telescope публикува статия през 1946 г., озаглавена „Веднъж на всяка синя луна“. Авторът Джеймс Хю Прует (1886-1955) цитира алманаха от 1937 г. в Мейн и казва: „Второто Пълнолуние за един месец, както го тълкувам, се нарича „Синята Луна“.

Това не е вярно, уверява НАСА, но поне може да се разбере. Въпреки че тази, която ще видим, не е истинска синя Луна, има луни от този цвят. Те могат да изглеждат сини само след изригване на вулкан.

През 1883 г., след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия, хората казват, че почти всяка вечер можело да види Синя Луна. Със силата на изригването, подобно на 100-мегатонна ядрена бомба, облаци от пепел, чиито частици карат Луната да изглежда синя, се издигат до върха на земната атмосфера.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов