Инж. Дилян Млъзев: Днешният празник съхранява националното ни самочувствие

Мисия

01-11-2020, 10:21

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Уважаеми просветни и културни дейци,

Скъпи съграждани,
За мен е чест да Ви поздравя с Деня на народните будители – един от най-светлите български празници, на който изразяваме своята почит към създателите и пазителите на нашата духовна традиция, първи осъзнали, че само просветен народ, прогледнал духовно, може да вземе в ръце съдбата си.

Град Елена е родно място на много родолюбиви българи, посветили живота си за пробуждането на народа и свободата на отечеството. Затова Денят на народните будители има особено място в сърцата на еленчани. Всяка педя земя във възрожденския ни град пази спомени за горди и свободолюбиви балканджии, книжовници, църковни водачи, които с делата за народа ни, оставят трайни следи в неговата история. Сред тях са ранните будители дамаскинарят Йосиф Брадати, предшественик на Паисий Хилендарски, Стоян и Дойно Граматик, завераджиите начело с Хаджи Юрдан Брадата, колосът на църковната борба Иларион Макариополски, извоювал духовната свобода на България, възрожденските учители Андрей Робовски, Никола Михайловски, Никифор Попконстантинов, създателят на Даскалоливницата Иван Н. Момчилов, даровит и смел ученик на Андрей Робовски. Поклон пред делото на светлите личности, посветили живота си на една свещена цел – да видят народа си възроден и свободен.

Първи ноември е ден, в който изразяваме признателност и към съвременните будители, които с възрожденско вдъхновение събуждат у децата любопитството към познанието и книгите, към идеалите за свобода и справедливост, поддържат у всички нас вярата в по-доброто.

Днешният празник съхранява националното ни самочувствие, задължава ни да сме единни в мислите и делата си, да предадем на идните поколения свещените традиции, които ни правят горди като нация.


Честит Ден на народните будители!


инж. Дилян Млъзев

Кмет на община Елена

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов