Габрово с амбиции за „Предприемчив европейски регион“

Велико Търново Лайф

02-11-2020, 11:07

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За трета поредна година Габрово е претендент за наградата „Предприемчив европейски регион“. Комитетът на регионите излъчи специално издание, в което общините могат да представят стратегии за устойчиво възстановяване на предприемачеството през следващите две години.

Визията на Габрово е да се развива като „зелен“, интелигентен и иновативен регион. Планират се дейности в три направления: дигитална трансформация на бизнеса, зелено предприемачество и екоиновации, повишаване на предприемаческата култура. Общината ще бъде медиатор, а в изпълнението ще се включат представители на образованието и бизнеса, академичните среди, неправителствени организации и местните власти.

В кандидатурата се подчертава ролята на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“, който ще интегрира усилията на ключовите участници за териториалното развитие. Той ще предлага програми за подкрепа на бизнеса, ще търси и обучава млади таланти, ще работи за създаването на иновативна култура. Предложението на Габрово изтъква действията на местната общност в ограничаващата среда на пандемията от коронавирус. Администрацията и бизнесът успяха да реорганизират значителна част от дейността си, ползвайки дигитални средства, чрез нови производства и технологични начинания.

Кандидатите за „Предприемчив европейски регион 2021-2022“ (ПЕР) ще бъдат оценявани по критерии като политическа визия и ангажираност, многостепенно управление, партньорство и сътрудничество, изпълнение на заложените мерки, комуникационни действия. Отличието ще бъде присъдено на максимум шест региона, които ще могат да приложат стратегии за икономическо и социално възстановяване след Ковид-19. Победителите ще бъдат обявени през февруари 2021 г.

Знакът ПЕР е създаден в партньорство с Европейската комисия и с подкрепата на Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и заинтересовани страни на равнище ЕС (Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средните предприятия, Асоциацията на европейските търговски палати и Социална икономика Европа).

Досега с ПЕР са отличени 30 региона: през 2011 г.: Бранденбург (Германия), Графство Кери (Ирландия) и Мурсия (Испания); през 2012 г.: Каталония (Испания), Хелзинки-Уусимаа (Финландия) и Търнава (Словакия); през 2013 г.: Нор-Па-дьо-Кале (Франция), Южна Дания и Щирия (Австрия); през 2014 г.: Фландрия (Белгия), Марке (Италия) и Северен Брабант (Нидерландия); през 2015 г.: Лисабон (Португалия), Северна Ирландия (Обединеното кралство) и Валенсия (Испания); през 2016 г.: Глазгоу (Обединеното кралство), Ломбардия (Италия) и Малополска (Полша); през 2017 г.: Естремадура (Испания), Долна Австрия(Австрия) и Западна Гърция (Гърция); през 2018 г.: Централна Македония (Гърция), Ил дьо Франс (Франция) и Северозападен регион (Ирландия); през 2019 г.: автономна област Астурия (Испания), провинция Хелдерланд (Нидерландия) и регион Тесалия (Гърция); през 2020 г.: Гданск и Поморско воеводство (Полша), икономически регион Гьотеборг (Швеция) и Навара (Испания).

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов