Насочват 65% от ОП „Развитие на човешките ресурси“ към мерки за пазара на труда

Животът

05-11-2020, 09:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През следващия програмен период (2021-2027 г.) бюджетът на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) ще е близо 4 млрд. лв. 65% от тези средства ще се насочат към мерки за пазара на труда, като основната цел ще е насърчаването на заетостта и развитието на уменията н работната сила. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на онлайн среща на Неформалната група на посланиците по ромските въпроси. Предвиденият финансов ресурс ще се използва преимуществено за стажове, обучения, активиране на безработни и икономически неактивни младежи. Ще има специфични мерки за подкрепа за заетост на хора от уязвимите групи и с ниска квалификация, посочи заместник-министър Русинова.  

Тя добави, че със средства от ПРЧР (2021-2027 г.) ще се подкрепят дейности за предоставяне на консултации за работа и кариерно ориентиране, стимулиране на включването на неактивни лица на пазара на труда, обучения за придобиване на основни умения за хора с начално или по-ниско образование и с ниска грамотност. Ще се финансира и предоставянето на интегрирани услуги за семейства с деца чрез семейно консултиране, семейно планиране, услуги за ранно детско развитие, подобряване на уменията на родителите и на достъпа до здравни услуги и здравна превенция.

Заместник-министър Русинова представи и мерките на Министерството на труда и социалната политика, насочени към представителите на уязвимите групи чрез финансирането на патронажна грижа и програмите за доставка на топъл обяд и хранителни продукти за хората с ниски доходи. През следващия програмен период 33% от бюджета на ПРЧР ще е за подкрепа на проекти, които насърчават социалното включване.

По програмата за подпомагане с храни и материална подкрепа през следващия програмен период от 2021г. до 2027 г. за България са предвидени около 504 млн. лв. С тези средства ще имаме възможност да разширим обхвата на видовете подпомагане, както и целевите групи, до които ще достигне помощта, каза Русинова. Възрастни хора с доходи под линията на бедност ще получават пакети с хранителни продукти. Ще се осигуряват основни продукти за новородени за бедни семейства и самотни майки, както и храни за деца от семейства с ниски доходи.

Сред основните инструменти за преодоляване на детската бедност ще е и инициативата на Европейската комисия Детска гаранция за уязвимите деца. Нейната цел е всяко дете да има достъп до безплатно здравеопазване и образование, качествени услуги, храна и  добри жилищни условия.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)