Удължават мерките срещу COVID-19, предлагат 50% от офисите да работят от вкъщи

Животът

05-11-2020, 11:04

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обмисля се връщане на зеления коридор за пазаруване на хората над 65 години

Ще трябва да удължим мерките, въведени срещу разпространението на COVID-19 и след 12-и ноември. Всички предвидени ограничения трябва да останат до края на ноември, а може би и след това", заяви доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на здравните власти за разпространението на COVID-19. 

„Трябва да помислим и за ограничаване на работата на всички заведения до 22.00 часа, но това ще бъде обсъдено с бранша. Също така трябва да се ограничи присъствената работа в офисите до 50% от служителите", каза д-р Кунчев.

Към автономните висши училища се препоръчва да минат към дистанционно обучение с едно изключение - обучението на медици и техните практически упражнения.

Предлага се възстановяване на мярката хората над 65 години да пазаруват в зелен коридор от 8.00 до 10.00 часа. Предлага се и медицинският персонал, определен като контактен на коронавирус, да не се подлагат на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта,  те следва да останат на работа, за да не останат болниците без персонал.

"Спешно трябва да се дадат правомощия на здравния министър да командирова лекари в различни медицински учреждения. В момента цялата тежест е поета в доболничната помощ, натоварването трябва да бъде по-равномерно", каза още д-р Кунчев.

В момента в болниците в България се лекуват 3 200 души. "Те получават пълната медицинска помощ включително медицинските препарати,  с които се лекуват хората от цял свят. На фона на тези хора е лесно да се намерят трима души, при които е имало забавяне на линейка или конфликт с лекар. Това създава впечатление за хаос. Къде е хаосът? В момента болничната помощ изнася цялата тежест на пандемията на гърба си. Това не е честно спрямо колегите, които не могат да се приберат при семействата си по цяла седмици и са ангажирани денонощно с грижите за болните с коронавирус", заяви Кунчев.

България е на 17-о място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на 4-о място на Балканския полуостров. По смъртност в Европа сме на 10-о място и на 4-о място на Балканите, посочи той.

"Само три области са все още в оранжевата зона – Видин, Добрич и Силистра, всички останали са в червената зона, т.е. имаме над 120 болни на 100 000", обясни д-р Кунчев.

Той посочи, че област Добрич, където ситуацията е била много тежка, след взетите мерки, в момента е в сравнително добро състояние.

През последните дни между 30-35% от всички изследвани лица дават положителен тест, каза Кунчев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов