Теодор Тутеков стана трети на международния онлайн турнир по шах „Маринополци”

Спорт

07-11-2020, 19:17

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Три български деца са в челната тройка на надпреварата

Тази година форматът на традиционния турнир за купа „Маринополци” бе различен. Невъзможността да се съберат на живо шахматистите в Павликени, застави организаторите - Община Павликени, ШК „Маринополци” и ШК „Асеневци”, да измислят иновативен нов начин за провеждане на събитието. На 7-ми ноемвриДнес в платформата LICHESS се проведе онлайн турнир. Деца от 9 различни държави взеха участие в международния детски турнир. Представителите на България, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Франция, Сирия, Йордания и Швеция се бориха без почивка в продължение на два астрономически часа със своите връстници от чуждите страни. Битката бе изключително оспорвана, а класирането непрестанно и динамично се променяше.

През първата половина на турнира двама състезатели от Франция и Гърция си прехвърляха челната позиция, но след като българските деца се мобилизираха във втората част, чуждестранните състезатели останаха на 4-ти и 5-то място, а в челната тройка триумфираха три талантливи деца български деца. Първото място грабна Данаил Попзафиров от „Елит”, който е и многократен шампион на България. На второ място се нареди друго известно име в детския шах - Симеон Тодев от „Асеновец”, а третото място извоюва едно от най-упоритите и отдадени деца на „Асеневци” -  Теодор Тутеков. В турнира участие взеха и още дузина деца от школата на „Асеневци” в различните градове, които показаха огромен хъс за игра и борбеност. Организаторите имаха представители от Павликени, Велико Търново, Севлиево, Горна Оряховица и Лясковец.

Инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, приветства участниците с добре дошли и им пожела успех във видео, което бе публикувано на страницата на шахматните клубове – организатори: ШК „Асеневци” и местния клуб „Маринополци” непосредствено преди началото на надпреварата.

По време на турнира международната майсторка за жени Цвета Галунова и фиде майсторът Даян Нинов анализираха на живо партиите, които се играят, а паралелно с това коментираха настоящите изменения в класирането. Турнирът бе наблюдаван от няколко различни държави чрез излъчването през страницата на ШК „Асеневци”. Водещите отговаряха своевременно да зададените въпроси и разглеждаха партии по предложение на зрителите.  За българските деца на челните места ще се раздадат предварително обявените награди: купи, медали и предметни награди, осигурени от Община Павликени.

„Искрено се радваме за възможността да спазим традицията на този хубав турнир и да го проведем, въпреки трудностите на ситуацията, в която сме в поставени. Сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов, който в последните години се превърна в един от най-големите приятели на шахмата в България, за това, че радушно одобри и се довери на идеята ни турнирът да бъде онлайн, като за пореден път вложи сърце, енергия и ресурс от Община Павликени, за да се сътворим заедно незабравим празник на шахмата!”, споделиха Цвета Галунова и Даян Нинов, организатори на състезанието, ръководители и треньори на ШК „Асеневци” и ШК „Маринополци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов