8 ноември назад във времето

Велико Търново Лайф

08-11-2020, 06:24

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 392 г. на 8 ноември император Теодосий I забранява езическите ритуали, за да наложи християнството като официална религия в Римската империя.

На 8 ноември 1204 г. кардинал Лъв, в качеството си на пратеник на папа Инокентий III, пристига в Търново, за да миропомаже архиепископ Василий за примас на Българската църква, и да провъзгласи нашия цар Калоян за крал, от името на папата.

На 8 ноември са открити две световни културни светилища - Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет /1602 г./ и Музеят "Лувър" /1793 г./

Бодлиевата библиотека, известна още като "Бодли", или "Бод", е една от най-старите библиотеки в Европа, и втората по големина в Англия, след Британската библиотека.

В "Бодли" се съхраняват над 11 милиона ценни книги и експонати.

През 1893 г. на този ден жените в американския щат Колорадо получават право да участват в изборите - голяма победа за еманципацията на жените в световен мащаб.

През 1895 г. на 8 ноември Вилхелм Рентген открива т.нар. Х-лъчи, които по-късно са кръстени на името му и са истинска научна революция с огромен принос за медицината.

На 8 ноември 1932 г. - Франклин Рузвелт е избран за първи мандат като президент на САЩ.

Франклин Делано Рузвелт е президент на Щатите до 1945 г. и според историците започва да управлява страната в лошо здраве.

Според биографите му, в историческата среща на Ялта, където той, Сталин и Чърчил взимат решенията за световен ред след края на Втората световна война, американският президент вече бил... "белязан от смъртта".

Дали Денят на Архангел Михаил има общо с тези знаменателни събития? - Някои от тях са пряко свързани с християнството, а други определено говорят за Божествена промисъл в човешките дела. И може би, както често казват езотериците, "няма нищо случайно в земните дела"?...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов