Днес е Международен ден за борба с расизма, фашизма и ксенофобията

Животът

09-11-2020, 07:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

9 ноември е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа "Обединени за действия между културите". Той се отбелязва предимно в Европа от 1988 г.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г., в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер - началник на елитната военна организация Schutzstaffel/SS/, и Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата в Третия Райх/нацистка Германия/. 

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Власт имащите мотивират действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)