Шалтета и възглавници дари търновска фондация на горнооряховската болница

Мисия

09-11-2020, 15:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

40 шалтета и 40 възглавници дари днес на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица Фондация „Ген. Протогеров“.
Искаме да дадем личен пример и призоваваме всички други фондации, организации, частни дарители да се включват с всякакви акции, защото времената, които предстоят, няма да са леки. Ще преминем и през това, историята показва, че и през по-критични периоди сме минавали, но ще стане само ако се държим заедно и си помагаме един на друг. Дарявайте и помагайте, призова от името на Фондация „Ген. Протогеров“ председателят й Георги Радев.
Този жест наистина показва, че има организации, които действат в името на хората и че помагат в извънредни ситуации. Това е началото на едно добро сътрудничество за добри каузи с Фондацията, коментира кметът инж. Добромир Добрев, който присъства на предаването на дарението. Самият той още през миналата седмица откликна на нуждата на МБАЛ от постелъчно бельо и направи лично дарение от 20 спални комплекта. Благодаря на всички, които помогнаха и се включиха в акцията, каза още инж. Добрев. Градоначалникът апелира към всички да бъдат отговорни и да спазват противоепидемичните мерки.
Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов също благодари на Фондация „Ген. Протогеров“ за направеното дарение. Той използва възможността да изкаже благодарности и на всички, които вече са дарили или смятат да го направят.
Времето е такова, че ако не сме обединени, няма да успеем. Вярвам, че благодарение на, оказва се, изключително живото дарителство на територията на община Горна Оряховица, нашата болница ще успее да се справи с предизвикателството, пред което ни постави епидемията, посочи д-р Иванов.
Всяко едно дарение, което МБАЛ получава, ни е от изключителна полза. Пациентите, настанени на разкритите към структурата за лечение на COVID легла, се нуждаят от интензивни грижи. Бельото се сменя често предвид състоянието им. Разкрити са 8 легла за интензивно лечение, общо разполагаме с официално разкрити 25 легла за пациенти с COVID-19, като в момента имаме 39 такива пациенти и още около 30, които чакат резултатите си от тестовете си, обясни д-р Иванов.
По думите му през последните дни ситуацията с епидемията е експлозивна. В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ идват както средно тежки, така и тежки случаи. Има и смъртни случаи, като само тази нощ починалите са трима.
Благодаря на медицинския персонал, че е на своя пост толкова, колкото е необходимо и че си върши съвестно работата. Благодарение на това успяваме да се справим. На практика целият екип на МБАЛ – лекари, сестри, санитари, е ангажиран по един или друг начин с COVID пациентите, иначе не бихме могли да се справим. Нито един пациент не сме върнали. Трудно е, но намираме места. Имаме нужда от доброволци, към момента нямаме нито един. Нуждаем се също от лекари, от медицински сестри, от всеки, който би могъл да бъде полезен, допълни д-р Иванов.
Не можем да си позволим да затворим Болницата само за COVID пациенти, тъй като другата патология си върви. Имаме спешни случаи и в останалите отделения, затова всичко, което правим като организация, е с цел да не затваряме другите отделения, защото това пък би могло да създаде други проблеми, обясни още управителят на Горнооряховската болница.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов