В Елена отличиха най-добрите рисунки в конкурса „Дай път на живота“ - velikotarnovo.utre.bg

В Елена отличиха най-добрите рисунки в конкурса „Дай път на живота“

10 ноември 2020, 12:13 | Мария Христова
  • Снимка:
    организатори

    Една от наградените рисунки е на възпитаниците от Дневен център за деца с ментални увреждания в Елена

Близо 50 ученици от училищата в Майско, Беброво и Константин, СУ „Иван Момчилов“ и Дневен център за деца с ментални увреждания в Елена сътвориха интересни рисунки за участие в Национален младежки конкурс на тема „Шофирай отговорно – Дай път на живота“. Той се организира от софийските ротари клубове и Международното триенале на сценичния плакат – София с идея творческата надпревара сред подрастващите  да съдейства за намаляване на броя на жертвите и ранените по пътищата на страната.

До 25 март младите автори трябваше да представят в общината своите тематични творби и след подбор най-добрите да се изпратят за участие в националния конкурс. Заради епидемичната обстановка в страната той беше отложен и участието на децата приключи на местно ниво. Жури от представители на Районно управление на МВР, Ротари клуба в Елена и общината отличиха най-добрите рисунки и илюстрации на учениците. За всички участници МКБППМН осигури награди, а от Ротари клуба имаше почерка.

Отлично се справиха със задачата, като вложиха старание, талант и въображение Давид Атанасов, Гюлбеяс Ангелова, Асан Атанасов и Ралица Стоянова от Обединено училище с. Майско, Живко Асенов, Десислав Пламенов, Юнона Миткова, Ивона Стоянова и Мален-Божидар Кузманов от Основно училище с. Беброво, Косара Костадинова и Хюсеин Хюсеинов от Средното училище в Елена, Недка Калинкова, Кадер Алиева и Стефан Драгостинов от ДЦДМУ.

 

Преди конкурса общината в Елена организира във всяко училище среща на подрастващите с Мирослав Пеев, полицейски инспектор „Пътен контрол“ в Районното управление на МВР. Целта на тези срещи бе да се запознаят младите хора  с рисковете като участници в движението по пътищата, как да шофират и как да се държат като пътници в автомобила, колко важни за тях са родителските съвети или на по-възрастните.

С кадри от действителни катастрофи на територията на общината  показаха на децата, че ако правилата за безопасно движение не се спазват, последствията за здравето и живота често пъти са необратими. А колко опасно е да пътуваш с пиян или дрогиран шофьор, учениците разбраха чрез демонстрации с алко и нарко очила.

Много от тези правила за безопасно движение по пътищата децата представиха по свой начин чрез рисунките.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета