В Елена отличиха най-добрите рисунки в конкурса „Дай път на живота“

Мисия

10-11-2020, 12:13

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 50 ученици от училищата в Майско, Беброво и Константин, СУ „Иван Момчилов“ и Дневен център за деца с ментални увреждания в Елена сътвориха интересни рисунки за участие в Национален младежки конкурс на тема „Шофирай отговорно – Дай път на живота“. Той се организира от софийските ротари клубове и Международното триенале на сценичния плакат – София с идея творческата надпревара сред подрастващите  да съдейства за намаляване на броя на жертвите и ранените по пътищата на страната.

До 25 март младите автори трябваше да представят в общината своите тематични творби и след подбор най-добрите да се изпратят за участие в националния конкурс. Заради епидемичната обстановка в страната той беше отложен и участието на децата приключи на местно ниво. Жури от представители на Районно управление на МВР, Ротари клуба в Елена и общината отличиха най-добрите рисунки и илюстрации на учениците. За всички участници МКБППМН осигури награди, а от Ротари клуба имаше почерка.

Отлично се справиха със задачата, като вложиха старание, талант и въображение Давид Атанасов, Гюлбеяс Ангелова, Асан Атанасов и Ралица Стоянова от Обединено училище с. Майско, Живко Асенов, Десислав Пламенов, Юнона Миткова, Ивона Стоянова и Мален-Божидар Кузманов от Основно училище с. Беброво, Косара Костадинова и Хюсеин Хюсеинов от Средното училище в Елена, Недка Калинкова, Кадер Алиева и Стефан Драгостинов от ДЦДМУ.

 

Преди конкурса общината в Елена организира във всяко училище среща на подрастващите с Мирослав Пеев, полицейски инспектор „Пътен контрол“ в Районното управление на МВР. Целта на тези срещи бе да се запознаят младите хора  с рисковете като участници в движението по пътищата, как да шофират и как да се държат като пътници в автомобила, колко важни за тях са родителските съвети или на по-възрастните.

С кадри от действителни катастрофи на територията на общината  показаха на децата, че ако правилата за безопасно движение не се спазват, последствията за здравето и живота често пъти са необратими. А колко опасно е да пътуваш с пиян или дрогиран шофьор, учениците разбраха чрез демонстрации с алко и нарко очила.

Много от тези правила за безопасно движение по пътищата децата представиха по свой начин чрез рисунките.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов