Във Велико Търново: Гимназиалното образование остава дистанционно до края на ноември

Мисия

10-11-2020, 13:48

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците от 8 до 12 клас във всички гимназии и средни училища във Велико Търново ще продължат да учат дистанционно, а онлайн обучението ще е до края на месеца. Това реши Общинският щаб за борба с разпространението на Covid-19, а предложението ще бъде отправено още днес до Министерството на образованието и науката, до Регионалното управление по образованието и Регионалната здравна инспекция.

Противоепидемичната мярка дава резултат – вече се наблюдава намаляване на броя на заразени и поставени под карантина ученици. За да бъде траен ефектът, обаче е необходим по-голям период на неприсъствено обучение в гимназиален етап.

Удължаването на мярката идва след разговор между кмета Даниел Панов, началника на РУО В. Търново инж. Розалия Личева, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев и директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова. Мотивите са следните: Велико Търново все още се намира в червената зона по заболеваемост, гимназиите и средните училища се посещават от много ученици, пътуващи от други населени места, общини и дори области, което налага и ползване на общежитие. Сериозен е и процентът на заболелите учители, преподаващи в гимназиалния етап.

До края на месеца онлайн ще преминат и учениците от 5 до 7 клас в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Мярката е превантивна, подкрепена е от над 60% от родителите, а целта е в училището да не се достига 20% ниво за заболеваемост в прогимназиалния етап.

Под постоянно наблюдение и ситуацията във всички училища и детски градини в старопрестолния град и общината. Справките за заболели и поставени под карантина ученици, деца, учители, възпитатели и непедагогически персонал са ежедневни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)