Здравният министър: Азитромицинът не лекува коронавирус, дексаметазонът води до смърт - velikotarnovo.utre.bg

Здравният министър: Азитромицинът не лекува коронавирус, дексаметазонът води до смърт

12 ноември 2020, 14:51 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

"Азитромицинът и който и да е друг антибиотик не лекува коронавирус", предупреди здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет за нивото на заразата у нас.
Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция и само по лекарско предписание, напомни министърът.

Антибиотик не трябва да се започва в началото на заболяването, както и дексаметазон, поясни проф. Ангелов. Той наблегна и на другия риск - изкупуването и употребата на антибиотици и антикоагуланти без нужда от хората, които решават да се самолекуват.
Широката антибиотична употреба може да доведе резистентност и лекарството да спре да ни лекува, стана ясно още от предупреждението на министъра.
"Уважаеми съграждани, не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте, това е изключително вредно за вас и вашето здраве! То ще доведе до тежки последици за народа, поради създаване на антибиотична резистентност ще докара проблеми най-вече в болниците", алармира Костадин Ангелов.
"Във Фейсбук става нещо страшно, летят рецепти!", сподели впечатленията си Костадин Ангелов.
Той призна, че също влиза в ролята на джипи на около 30 приятели и близки, които лекува по телефона. "Всеки божи ден минавам визитация и аз на поне 30 пациенти - то е пулс, сатурация, знам за какво става въпрос", каза здравният министър по отношение на джипитата.
Проф. Балтов добави също така, че ремдисивир не е медикамент, който трябва да се прилага на всеки.
Няма лечение на инфекцията до момента, отново припомниха лекарите на първа линия заедно със здравния министър, като доц. Мангъров добави към списъка и кръвната плазма.
Дексаметазон в началните фази на заболяването може да доведе до смърт, алармира здравният министър, като поясни, че той рязко сваля имунитета.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета