Креативна кампания запознава жителите на Велико Търново с активни организации от града

Мисия

13-11-2020, 11:34

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотото на инициативата е “От нас зависи градът да бъде…”

До 30 ноември по улиците на Велико Търново са разположени рекламни табла, представящи по креативен начин пет организации, които работят в името на различни социални, културни или образователни каузи в града - Тинузавър, Gallery Heerz Tooya, Приятели на животните ВТ, Фондация “Да играем” и Пространство за културни и социални събития ТАМ. Автори на плакатите са петимата местни визуални артисти Милена Симеонова, Ина Валентинова, Ганчо Ганчев, Ларс Нордби и Миглена Папазова. Инициативата е по идея на Сдружение VT EVENTS/TAM и се провежда в рамките на кампанията “От нас зависи” на гражданско обединение РАВНИ.БГ. 

Организаторите си поставят за задача да представят в публичното пространство гражданските организации, които превръщат Велико Търново в едно по-добро място за живеене. За целта избират средствата на художественото изкуство и възможностите на външната реклама за директна среща между граждани и каузи. 

“Искаме да засилим доверието към гражданските организации, както и да стартираме разговора за проблемите на гражданите и техните права.”, разказва Деница Милушева от VT EVENTS/ТАМ. Според нея чрез изкуството този диалог се случва естествено, а подобни кампании засилват чувството за солидарност и подкрепа между активните хора във Велико Търново.

През март тази година сдружението събира визуалните артисти с представителите на петте организации в еднодневно обучение. Ваня Димитрова и Юлия Нойхов представят как чрез креативни средства да се разкаже историята на една кауза. Участниците планират своите съвместни произведения още по време на обучението, а последващата дейност се провежда от разстояние. Резултатите от тяхната работа могат да се видят до 30 ноември върху ситилайт табла в град Велико Търново. Местата са предоставени безвъзмездно от Община Велико Търново.

Кампанията “От нас зависи” във Велико Търново включва още театралното представление на Здрава Каменова и Гергана Димитрова “Дом за овце и сънища”, което се игра на 4 октомври в Залата - пространство за танц, изкуство, музика, театър, кино и парти.

Гражданско обединение „Равни БГ“ сплотява 27 граждански организации, които вярват в демократичните ценности и работят в сферата на защита на човешките права, уязвими групи, устойчиво развитие, застъпничество и др. “Ние сме обединение на организации от над петнайсет населени места от различни райони в страната. Високо ценим разнообразието от каузи и дейности, с които сме ангажирани.”

VT EVENTS е единствената търновска организация в обединението РАВНИ.БГ. Създадена е през 2009 г. с основна мисия – развиване на съвременната градска култура във Велико Търново. През 2012 г. сдружението отваря свое независимо пространство за културни и социални събития наречено „ТАМ”.

За представените организации

Тинузавър е образователна STEM платформа за преподаване на електроника, роботика, програмиране и математика, комбинирани в учебна програма.

Heerz Tooya е галерия, която се движи от артисти. Целта ѝ е да популяризира съвременно изкуство и международни творци. 

Каузата на Приятели на животните ВТ е грижата за бездомните животни - от лечение през осигуряване на храна и осиновяване. За да има по-малко животни на улицата. 

Фондация “Да играем” е пътуваща библиотека с настолни и социални игри. Целта ѝ е да запознае по-широката публика с настолните игри - традиционни, класически и съвременни.

Пространство за културни и социални събития ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов