Учениците от училищата в община Горна Оряховица продължават присъствено обучението си

Мисия

13-11-2020, 19:24

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците от училищата в община Горна Оряховица продължават присъствено обучение. Директорите на учебните заведения, детските градини и детските ясли, ежедневно ще уведомяват Общината за броя отсъстващи ученици. Директорите на училищата могат да вземат решение за преминаване за определен период към обучение в електронна среда от разстояние за съответни паралелки, като разглеждат предложенията на педагогически съвет, съгласуват с обществения съвет при училището и вземат предвид нагласите на родителите. За взетите решения, директорите на учебните заведения уведомяват РУО – Велико Търново и изпращат аргументирано предложение за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда до Министъра на образованието и науката. Около това се обедини Общинският щаб за борба с коронавирса на днешната си среща. На заседанието бяха разгледани становищата на директорите на всички учебни заведения в общината. Обсъждането премина съобразно новите заповеди на Министъра на здравеопазването и Министъра на образованието. (пълният текст на заповедта на инж. Добромир Добрев след днешното заседание е публикуван в прикачения файл)
На заседанието бе представена и епидемичната обстановка в общината, както и ситуацията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
208 пациенти с коронавирусна инфекция са постъпили за лечение от началото на пандемията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. От тях 147 са излекувани, 13 са починал, и 48 остават към момента на лечение в инфекциозното отделение, като 7 от тях са на интензивно лечение. През последните две седмици са приети 101 пациенти, 62 са изписани и 8 са починали, информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи на тези пациенти, както и за изолиране на съмнителните и доказани случа, за ползване на предпазни средства и за допълнителна дезинфекция. Няма доказани случаи на заразен от пациент болничен служител, съобщи д-р Иванов.
Болницата е осигурена с необходимите медикаменти, предпазни средства и материали за дезинфекция. Леглата в инфекциозно отделение са увеличени от 10 на 45, като допълнителните легла са разположени на 1 етаж (трето вътрешно отделение) с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците, увери управителят на здравното заведение. Извършен бе спешен ремонт на бившето интензивно отделение, където са разположени 10 легла с възможност за интензивно лечение. Болницата разполага с 15 апарата за изкуствена белодробна вентилация, от които 7 респиратора и 8 анестезиологични апарата.
Припомняме, че в неотложния кабинет към ДКЦ в Горна Оряховица, който от тази седмица заработи денонощно и в делнични дни, се преглеждат пациенти, които имат оплаквания и симптоми за ковид инфекция. Според направената клинична преценка на лекаря, пациентът получава направление за бърз антигенен тест. Пациентът трябва да има поне 5 от симптомите за ковид инфекция, напомнят лекарите. Тестовете са безплатни за гражданите, а финансово обезпечаване е със средства от разкрита дарителска сметка.
Поради голямата натовареност и недостиг на персонал, лабораторията, в която се правят бързите тестове ще работи от 8.00 ч. до 13.30 ч. Ако на пациент, прегледан в следобедните часове е издадено направление за бърз тест, ще може да го направи на следващата сутрин, уточняват от ДКЦ.
Ако през нощта пациент има силно изразена симптоматика за ковид и се почувства много зле, е необходимо да се обърне към Спешна помощ. Пациентите с по-лека симптоматика могат да посетят неотложния кабинет на следващия ден, уточняват лекарите.
Стартира и дарителска кампания, в помощ на неотложния кабинет, по която вече постъпват средства. Банковата сметка на болницата е налична на сайта на здравното заведение.
 
Наименование: МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица” ЕООД
ЕИК: 104512579
Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72
Телефон: 0618 / 60679
Управител: д-р Иван Иванов
Банка:УниКредитБулбанк АД, клон Горна Оряховица
IBAN:BG40UNCR 7630 1036 6987 57
BIC:UNCRBGSF
Дарителят ясно трябва да посочи като основание за плащане – за дейността на неотложния кабинет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов