Над 50% от българите си приготвят зимнина и домашни напитки

Велико Търново Лайф

15-11-2020, 13:00

Снимка:

Тренд

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти. Това сочи проучване на агенция „Тренд“.

83% посочват, че консумират домашно приготвени продукти, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина. Близо 2 млн. и 200 хил. българи  посочват, че консумират домашни алкохолни напитки. 51% от българите казват, че са участвали в събиране на реколта. Близо всеки пети е взимал участие във варенето на домашен алкохол, а 660 хил. в коленето на прасе.

79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти. В малките градове и селата процентът на консумиращите домашно продукти е по-висок в сравнение с областните градове и Столицата.

Най-често консумираните домашни продукти са туршия, компоти и  зеленчукови консерви. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

Отново в контекста на качеството на домашната храна, 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор.

76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 55% от българите посочват, че си приготвят зимнина.

От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите, туршия, лютеница, кисело зеле. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси.

53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки. Водеща е ракията, следвана от домашното червено вино.

660 хил. българи са участвали в дейности, свързани с коленето на прасе. С най-нисък дял от тестваните опции е доенето на добитък, което едва 7% от българите посочват, че са извършвали като дейност.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)