Александър Томаш е новият старши треньор на „Етър”

Спорт

19-11-2020, 11:31

Снимка:

ФК Етър

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Александър Томаш е новият старши треньор на „Етър”. Ръководството на клуба и неговият екип подписаха днес договор и бяха официално представени, а веднага след това изведоха тима за първа тренировка. В щаба на Томаш влизат и неговите постоянни асистенти Константин Мирчев и Тодор Кючуков.

Александър Томаш е роден на 2 септември 1978 г. във Велико Търново. Започва да играе в „Етър” и през 1993 г. става вицешампион на България с юношите младша възраст. После отива в ЦСКА, където за мъжкия тим играе от 1998 до 2004 г., продължава в Гърция, Украйна, Азербайджан, в „Славия” и „Берое”. В края Сашо Томаш се завърна в „Етър”, чийто капитан бе и извоюваха през 2012 г. влизането в „А” група, след което сложи край на състезателната си кариера. Шампион на България и Азербайджан.

Като треньор е работил в „Банско”, „Локо” (ГО) и „Верея”, а най-големите му успехи са начело на „Берое” от 2017 до 2019 г., като изведе отбора два пъти до четвъртото място.

„Всичко в живота е предизвикателство. В началото подхожах емоционално, но с моя екип разговаряхме и преценихме, че ние сме хората, които можем в този тежък момент за „Етър” да помогнем. Длъжен съм да дам всичко от себе си, така го усетих. Защото в момента на „Етър” действително трябва да му се помогне.

В момента, в който седнахме на разговор с ръководството на клуба, на десетата минута бях убеден, че имат желание да направят всичко възможно да опитат „Етър” да остане в Първа лига. Първото нещо, което попитах е: ще живуркаме или ще направим всичко възможно в тази тежка ситуация „Етър” да се спаси от изпадане и оцелее в елита.

Ние не сме магьосници, но първото нещо, което трябва да направим, е да вдъхнем увереност на тези футболисти. На този етап няма как да попълним нещо, но естествено има неща, които трябва много да се подобряват и ако искаме да постигнем това, което всички желаем, трябва да има и промени.

Аз започнах футболната си кариера в „Етър” и я завърших в „Етър”. През годините сме имали доста разговори, отказвал съм два или три пъти. Но сега в тази ситуация, която наистина е доста тежка, плюс ковид и пандемии, някак си усетих, че съм длъжен да дам максимума от себе си и да се опитам да помогна на „Етър””, заяви Александър Томаш.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)