20 ноември назад във времето

Велико Търново Лайф

20-11-2020, 06:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1945 година започва Нюрнбергският процес, в който на подсъдимата скамейка сядат извършителите на особено тежки военни престъпления през нацисткия режим. Пред Международния военен трибунал са изправени 24 нацистки ръководители, проведени са 403 открити съдебни заседания, разпитани са 116 свидетели, разгледани са десетки хиляди писмени свидетелски показания и повече от 4000 документални доказателства. Издадените смъртни присъди близо година по-късно са 12.
ООН приема Декларация за правата на детето.
В далечната 1541 година швейцарецът Жан Калвин, обявява своята теория за реформиране на църквата. Поставено е началото на богословската система “калвинизъм”, едно от направленията на Протестантството по време на Реформацията (ХVІ век).
В 284 година Диоклециан, тогава командир на императорската стража, е обявен от войниците си за император на Римската империя.
Създаден е Футболният клуб “Барселона” - 16-кратен шампион на Испания. През 1805 година се състои премиерата на единствената опера на Лудвиг Ван Бетовен - “Фиделио”.
В разгара на Балканската война България и Сърбия и Черна гора подписват в Бахчекьой при Чаталджа примирие с Османската империя. Две години по-късно на същата дата България обявява, че ще пази неутралитет в Първата световна война.
В Русия е задържан серийният убиец Андрей Чикатило, обвинен за убийството и изнасилването на 52 души в периода 1978 - 1990 г.
На 20 ноември са родени: американският астроном Едуин Хъбъл, поетът Михаил Лъкатник, звездата на руския балет Мая Плисецкая, братът на президента Джон Кенеди - Робърт Франсис Кенеди.
На 20 ноември умират: писателят Лев Толстой; диктаторът Франко. По време на тренировка на леда умира Сергей Гринков, двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки заедно с Екатерина Гордеева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов