ТАМ и Социалната чайна представят визия за развитие на Клуб на културните дейци в Търново

Мисия

22-11-2020, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участници в онлайн дискусията ще са представители на институциите и неправителствения сектор

На 23 ноември, понеделник, от 14:30 до 16:00 ч. онлайн ще се проведе дебат под наслов #БъдещеЗаКДК.Фокусът на дискусията е визията за развитие на Клуба на културните дейци във Велико Търново. В миналото пространството е събирателна точка за поети, писатели, артисти, място за вдъхновение и обмяна на идеи От години обаче сградата, която е културен паметник с регионално значение, стои неизползваема.

По време на дискусията ТАМ и Социалната чайна във Варна ще представят визия за развитие на КДК за следващите 10 години. „Ние вярваме, че чрез обвързването на социалното и културното ще вдъхновим КДК за нов живот, превръщайки го в съвременно общностно пространство“, казват организаторите.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов е поканен да открие събитието, а в дискусията ще се включат Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Нелина Църова, Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ - Велико Търново; Симона Димитрова, Национален младежки форум; Росица Димитрова, Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ - Велико Търново; Десислава Георгиева, Дирекция „Култура и духовно развитие“ – Варна.

Представителите на община Велико Търново, община Варна и неправителствения сектор ще споделят своите идеи за това как партньорството между бизнеса, неправителствения сектор и институциите може да води до социална промяна. Участниците ще обсъдят ролята на младите в културния живот на един съвременен град и на независимото културно пространство като фактор за развитие. Всичко това ще бъде дискутирано през социалния аспект на приобщаването на млади хора от уязвими общности и създаването на възможности за личностно развитие.

Модератор на дискусията ще бъде родената във Велико Търново Мая Донева, съосновател на Чайната. 

Клубът на дейците на културата има важна роля в развитието на културния живот на Велико Търново през втората половина на XX век. Къщата, в която се е помещавал, се намира на улица „Велчо Джамджията“ 16. Построена от Хаджи Павли Хаджиниколов, тя е културен паметник с регионално значение. През КДК минават хора като Габриел Гарсия Маркес, Йордан Радичков, Дора Габе, Любомир Левчев, Антон Дончев, артисти от Народния театър ... Тук е било и последното литературно четене на Емилиян Станев. Всичко това продължава до 1993 година, когато дейността на Клуба на културните дейци приключва. Следват няколко неуспешни опита за възстановяване на културните инициативи на това историческо място. Оттогава насам тази емблематична къща остава неизползваема.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов