Студенти станаха доброволци в свищовската болница, липсват медицински сестри

Мисия

23-11-2020, 09:32

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 20 ноември на помощ в Covid отделението на свищовската болница влязоха Димитър Николаев и Мария-Василена Богомилова – студенти от Медицинския университет в Плевен. Това съобщи лично кметът Генчо Генчев, който сподели в телефонен разговор: „Разговарях със здравния министър проф. Костадин Ангелов и получих уверение, че ще пристигнат двама студенти в подкрепа на медицинския персонал. Засега остава проблемът с липсата на медицински сестри”.
В последната седмица кметът алармира за сериозните затруднения на лекарите в градската болница да се справят с увеличения брой постъпили в Covid отделението. „До сега разчитахме на лекарите д-р Иванова, д-р Чекова, д-р Райкова, д-р Караджов и д-р Ганев, които от самото начало на пандемията са на линия и полагат грижи за пациентите. Освен болните в Covid отделението, те обслужват и пациентите в другите отделения, което ги поставя в невъзможност да са на постоянно разположение“, обясни в допълнение Генчев.
Депутатите лекари от БСП, които бяха в свищовската болница, вече я напуснаха. Сега лечебното заведение разчита на младото попълнение, което се очаква да се увеличи през следващата седмица, когато други студенти ще се присъединят към лекуващия персонал.
Общински кризисен щаб и ръководството на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ изказват лична благодарност към Георги Тодоров, един от най-самоотвержените доброволци в болницата. Дни наред младежът е прекарал в лечебното заведение, полагайки доброволен труд в подкрепа на персонала и пациентите. „Рядко се срещат млади хора като Георги, които да са безкористни и раздаващи се, с ясна гражданска позиция, която заявяват с делата си, а не с популистки изявления. Той е добрият пример“, заяви кметът Генчо Генчев.
Кметът и управителят на болницата поднасят своите благодарности към всички, които до този момент са допринесли, чрез доброволчество и дарения, за справянето с кризисната ситуация.
Положението в болницата продължава да е критично. Лекарският състав е крайно недостатъчен. Има огромна нужда и от медицински сестри.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов