Предлагат затваряне на нехранителните магазини, ресторанти, училища и детски градини

Животът

23-11-2020, 17:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новите мерки ще са в сила от петък след решение на Министерски съвет

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите и преди да съм министър, аз съм лекар и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече са болни, техните близки също. Много лекари починаха. Време е да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.“ – това каза на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той предлага от петък, 27 ноември, да влязат в сила нови мерки – удължаване срока на епидемичната обстановка с 4 месеца до март 2021, преустановяване на присъствените занятия ,стажове и занятия в университети, детски градини, училища.

Преустановяване на всички спортни и културни мероприятия, включително и частни партита и празненства. Остават затворени дискотеките и нощните барове. Спират работа всички молове, ресторанти и хотели, като ще се предлага само храна за вкъщи. Затварят се всички магазини, освен хранителните, аптеките, банките…

Новите мерки са съгласувани с министър – председателя и ще бъдат предложени за обсъждане на Министерски съвет. Очаква се новите мерки да дадат резултат 21 дена след влизането им в сила.

408 души към момента, болни от коронавирус, са в реанимациите в страната, а 5950 души са в лечебниците в средно тежка и тежка форма на болнично състояние. Над 2000 са заразените медицински лица у нас. Изключително голям е натискът върху здравната система, каза проф. Мутафчийски, като подчерта, че няколко медици са се разболели повторно от вируса в рамките на шест месеца.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов