Почетният гражданин на Свищов Ганчо Ламбев изгуби битката с Covid -19

Мисия

24-11-2020, 10:46

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес ни напусна Ганчо Петков Ламбев, почетен гражданин на Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Информацията е получена от лечебното заведение в София, където той е постъпил за лечение, вследствие на зараза с Covid -19.

От общинския пресцентър ще информират на по-късен етап кога и при какви условия ще се състои поклонението и сбогуването с Ганчо Ламбев.

Община Свищов изказва искрени съболезнования на близките и семейството му!

Ганчо Петков Ламбев е роден през 1953 г. Средното си образование завършва през 1972 година в ТМСС „Цанко Церковски“ гр. Павликени като машинен техник. През целия си живот живее в родното село Царевец, община Свищов, област Велико Търново. Три мандата беше общински съветник в Общински съвет – Свищов – мандат 2003-2007 г.; мандат 2007-2011 г. и мандат 2011-2015 г.
Благотворителните инициативи му и обществено-полезната дейност стартират още в далечната 1991 г., когато той става председател на земеделската кооперация и оттогава оказва неимоверна помощ и подкрепа на кметството и общината.
Кооперацията, която ръководи обработва над 23 000 дкa земеделска земя с най-модерни машини, съоръжения и технологии и осигурява заетост на над 100 човека.
Като председател на кооперацията Ганчо Ламбев подпомагаше финансово редица детски, здравни и социални заведения, спортни и културни институции и клубове, фестивали, чествания и мероприятия и събития в град и община Свищов. С негови средства и дарения са извършени значителни ремонтни дейности в сградата и в отделения на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ гр. Свищов, включително доставка на медицински консумативи и техника; църквата „Света Троица“ с. Царевец, Народно Читалище „Светлина - Царевец 1927“, където работят много самодейни формации.
Прекрасна българска инициатива подема кметство Царевец и кооперацията, когато на 3 март 2011 година над всяка къща в селото се развява българския трибагреник, като първите 250 трикольора са закупени с пари от кооперацията.

По инициатива на читалището, както и със стабилната финансова подкрепа от ППОК „Изгрев 93”, през лятото на 2011 година бе реновирано лятното кино и организиран и проведен Първи национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, който в последствие се превръща в ежегоден фестивал на художествената самодейност под патронажа на Министерство на културата на Република България. Генерален спонсор на фестивала отново е ППОК „Изгрев 93“ с председател Ганчо Ламбев.
Друга сфера, в която основно действащо лице е отново Ганчо Ламбев, е спортът. Неимоверна е и помощта, оказвана от Ламбев в трудни и аварийни ситуации.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов